SINOS podržao sindikat „Novosti“

sindikat-novinara-srbije

[box align=’box-center’ id=’7800′] Naše kolege suočene su sa žestokim besom prvog čoveka „Novosti“ samo zato što su premijera Srbije obavestile o dramatičnoj situaciji u Kompaniji kojom većinski upravlja Vlada Srbije.

  Rukovodstvo Kompanije optužilo je sindikat da je zbog pisma Vučiću došlo do otkazivanja nekih ugovora zbog čega, navodno, radnici neće primiti plate. Ovim spinovanjem Dmitrović i njegovi saradnici pokušavaju da prikriju odgovornost za neuspešno rukovođenje „Novostima“ i katastrofalne rezultate i da istovremeno radnike okrenu protiv svojih kolega koji se principijelno bore za poštovanje radnih i socijalnih prava svih zaposlenih u Kompaniji.

 SINOS podseća da u zemljama Evropske unije poslodavci koji ne poštuju zakone završavaju u zatvoru i ukazuje da da bi takve sankcije hitno trebalo pimeniti i u Srbiji kako bi se zaustavilo bahaćenje moćnika.

U tom smislu SINOS podržava ocenu Hedvige Morvai, izvršne direktorke Evropskog fonda za Balkan i dobitnice nagrade „Osvajanje slobode“ da u državama kao što je Srbija, uprkos pristojnim pravnim propisima, sloboda medija i izražavanja je ugrožena usled nedostatka vladavine prava i da EU treba da slobodu medija podigne na nivo političkog zahteva.

 Izvršni odbor SINOS

Tagovi

Povezani tekstovi