SINOS pozvao EFJ da reaguje povodom zabrane novinaru Tanjuga da udje na KiM

sinos-17

Sindikat novinra Srbije (SINOS) obavestio je Evropsku federaciju novinara o zabrani Kosovske policije Tanjugovom novinaru Andjelku Utješnoviću da 3. novembra sa delegacijom  Srpske pravoslavne crkve udje na Kosovo i Metohiju. Dopis koji je potpisao predsednik SINOS Siniša Otašević prenosimo u celini:

 

Drage kolege,

 

Obaveštavamo vas da je novinaru  Tanjuga Andjelku Utješanoviću  3. januara bez ikakvog obrazloženja Kosovska policija zabranila da udje na Kosovo i Metohiju (KiM).

 

Utješanović je  putovao na KiM zajedno sa delegacijom Srpske pravoslavne crkve (SPC) u kojoj je bio i Patrijarh srpski Porfirije kako bi izveštavao o obelažavanju Božića u Pećkoj patrijaršiji i poseti srpskim svetinjama.

 

Ovo nije prvi put da Kosovska policija sprečava srpske novinare da obavljaju svoj posao. Podsećamo vas da je prošlo više od 13 meseci kako kosovske vlasti, takodje bez objašnjenja, ne dozvoljavaju novinarki Radio televizije Srbija (RTS) Svetlani Vukmirović da izveštava sa teritorije Kosova i Metohije.

 

Pozivamo vas da reagujete i svojim autoritetom pomognete da se srpskim novinarima u skladu sa medjunarodnim konvencijama o slobodi kretanja i rada omogući da svoj posao neometano obavljaju i na Kosovu i Metohiji.

 

Izvor: SINOS

 

Tagovi

Povezani tekstovi