SINOS Tasovcu: Zakon, a ne pretnje

sindikat-novinara-srbije

[box align=’box-left’ id=’7116′]

SINOS ističe da novi Zakon o javnom informisanju treba da bude u skladu sa Ustavom Srbije i demokratskim standardima.

Sindikat je u saopštenju naveo da bi Tasovac to trebalo odmah da uradi umesto što preti gašenjem lokalnih medija, a odgovornost za to pokušava da prebaci na lokalne samouprave od kojih zahteva da se najkasnije do 1. aprila izjasne o modelu privatizacije medija čiji su osnivači. 

SINOS takođe poziva sve lokalne samouprave da zatraže od Ustavnog suda hitno izjašnjavanje o Inicijativi za ocenu ustavnosti Zakona o javnom informisanju, koju su u septembru 2014. godine podneli taj sindikati Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS). 

Ocenjeno je da dalekosežne pravne posledice primene Zakona o javnom informisanju, gašenje velikog broja medija i ugrožavanje javnog interesa moze biti sprečeno samo i isključivo brzom odlukom Ustavnog suda Srbije. 

SINOS u saopštenju, koje je potpisala predsednica tog sindikata Dragana Čabarkapa, navodi da je set medijskih zakona usvojen prošle godine oduzeo gradovima i opštinama ustavno pravo da osnivaju medije, a tu mogućnost ostavio nacionalnim savetima. 

„Kako će to izgledati u praksi vidimo u slučaju Bujanovca i Preševa. Nacionalni savet Albanaca doneo je odluku da osnuje radio-televiziju na svom jeziku. U toj redakciji, čije će sedište biti u Bujanovcu, neće biti Srba, a to što će ovo područje ostati bez informacija na srpskom jeziku posledica je, objašnjavaju, striktnog poštovanja zakona države Srbije“, piše u saopštenju. 

SINOS navodi da je Zakon o javnom informisanju omogućio „of-šor“ kompanijama da budu vlasnici medija, čime je, kako tvrdi, legalizovana netransparentnost vlasništva i mogućnost prekomerne koncentracije kapitala što, svakako, navodi, nije evropski standard, iako Tasovac tvrdi suprotno.

Tagovi

Povezani tekstovi