SJ: Brutalna kampanja protiv Lejle Turčilo i Borke Rudić iz Sarajeva mora da prestane

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Javna hajka na profesorku Lejlu Turčilo intenzivirala se u poslednjih mesec dana u Bosni i Hercegovini, nacionalističkim najavama, označivši je kao profesorku koja „truje bošnjačku djecu“ i „koja poriče genocid“.

Pre dva dana, Udruženje BH novinari objavilo je saopštenje u kojem osuđuje medijske napade, isti onlajn portali (Sejl.org i Bosnjaci.net) su i putem profila ovih medija na društvenim mrežama nastavili hajku, ali ovog puta i na generalnu sekretarku BH novinara Borku Rudić, optužujući obe za nacionalizam, podršku ratnim zločincima, za vređanje proroka Muhameda i gušenje nezavisnog novinarstva.

 

Profesorka Turčilo, njen profesorski angažman i javne aktivnosti više od godinu dana bili su predmet organizovanih kampanja, govora mržnje i klevetničkih objava na društvenim mrežama i u medijima, na čelu sa nekoliko onlajn portala.

 

Predsednik Udruženja BH novinari Marko Divković rekao je da „napadi na profesorku Turčilo i na predstavnike Udruženja BH novinari predstavljaju brutalno nasilje na internetu i kršenje prava na slobodu izražavanja i javnog delovanja“.

 

„Ovo je jedan od ‘dokazanih’, nasilnih načina da se zaustave kritički glasovi u medijima i akademskoj zajednici Sarajeva i Bosne i Hercegovine, s ciljem podrivanja vrednosti pluralističkog i slobodnog društva“, rekao je on.

 

Mreža SafeJournalists, koja okuplja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje ovu brutalnu kampanju protiv profesorke Lejle Turčilo. O ovom slučaju ćemo obavestiti Instituciju ombudsmana u BiH, Ministarstvo za ljudska prava BiH i Federalnu upravu policije (FUP) i međunarodne aktere.

 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 15. septembar 2021.

 

Udruženje novinara Makedonije

 

Udruženje novinara Kosova

 

Udruženje BH novinari

 

Hrvatsko novinarsko društvo

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 

Sindikat medija Crne Gore

Tagovi

Povezani tekstovi