SJ: Fotograf Andrija Vukelić pretučen na skupu vladajuće partije

Foto: N1/ Privatna arhiva
Foto: N1/ Privatna arhiva

Samostalni fotograf i član Nezavisnog udruženja novinara Srbije Andrija Vukelić pretučen je u ponedeljak, 29. novembra, na skupu Srpske napredne stranke u Šapcu. On je pratio protest protiv kompanije Rio Tinto, a potom je ostao u Šapcu da fotografiše miting Srpske napredne stranke.

Vladajuća stranka održala je juče kontraprotest ispred Osnovnog javnog tužilaštva u Šapcu tražeći „pravdu” za svog člana Dušana Prokića, koji je u subotu bio na bageru i sukobio se sa jednim od učesnika blokade Draganom Milovanovićem Crnim. Podsećanja radi, širom Srbije, u subotu, 27. novembra, bilo je protesta i blokada povodom usvajanja Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu u Skupštini Srbije.

 

Andrija Vukelić je ispričao da je u jednom trenutku video gomilu krupnih ljudi sa crnim maskama, obučenih u crno, kako jure ka nekome.

 

“Otišao sam da vidim sta se dešava i vidim da tuku dva čoveka desno od bine i kako ih nose.Video sam kako ih šutiraju i kad sam hteo da fotografišem, spuštam aparat i vidim da sam okružen likovima u crnom. Jedan počinje da mi viče ‘daj aparat’ i počinje da me vređa. Pošto nisam dozvolio da mi uzme aparat, počeli su da me udaraju pesnicama u glavu i u rebra i pokušavali su da me obore na pod. U jednom trenutku su me udarili u oko, čuo sam drugog čoveka kako je rekao ‘nemoj, nemoj, pokvarićemo skup’ i onda su uspeli da mi skinu aparat sa vrata jer mi je pukao kaiš. Onda se gomila njih razbežala u masu ka bini, a jedan lik me je šutnuo u zadnjicu i krenuo da me gura preko ulice. Rekao mi je ‘nemoj da se vraćaš na ovu stranu’, priča Vukelić.

 

Nakon napada, on je slučaj odmah prijavio policiji.

 

Naša Mreža već duže vreme upozorava institucije i zvaničnike da su novinari potpuno ugroženi. U poslednjih 15 dana imali smo nekoliko napada na novinare dok su radili svoj posao, ali se bojimo da se na tome neće zaustaviti.

 

Mreža SafeJournalists koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu, Nezavisnom udruženju novinara Srbije, u osudi ovog brutalnog napada na Andriju Vukelića. Tražimo od policije da pronađe ove ljude, uhapsi ih i procesuira.

 

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavestiti sve domaće i međunarodne aktere.

 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demoktratiju i prava svih građana.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 30. Novembar 2021.

 

Udruženja novinara Kosova

 

Udruženje novinara Makedonije

 

Udruženje BH novinari

 

Hrvatsko novinarsko društvo

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 

Sindikat medija Crne Gore

Tagovi

Povezani tekstovi