SJ: Hrvatski novinar Boris Dežulović dobio brojne pretnje zbog svoje kolumne

Foto: YT Printscreen
Foto: YT Printscreen

Novinar Boris Dežulović objavio je 2. novembra 2021. na portalu N1 kolumnu pod nazivom “Jebo vas Vukovar”, u kojoj problematizira eksploatisanje žrtava grada Vukovara u političke svrhe.

Nakon objavljivanja kolumne, Dežulović je postao žrtva komentara koje je primio u inboxu svog profila na Fejsbuku, a novinara su javno osudili i Ministarstvo branitelja i gradonačelnik Vukovara. Dežulović je do sada dobio na stotine pretnji zbog ove kolumne u kojima ga vređaju, kažu da mu treba oduzeti hrvatsko državljanstvo i proterati ga iz Hrvatske, raspitivali su se gde živi i komentarisali da ga treba ubiti. Neke od pretnji prijavljene su policiji.

 

Ovo nije prvi put da je ovaj novinar izložen pretnjama i napadima. Dežulović već godinama otvara važne i osetljive teme za hrvatsko društvo, zbog čega je njegov rad više puta napadan i kritikovan. Na Fejsbuku je često meta uvredljivih komentara, pa čak i pretnji smrću.

 

Na pitanje da li je očekivao ovakve reakcije nakon objavljivanja kolumne, Dežulović je za N1 rekao da jeste. “Za mene je to očekivano, svakodnevno”, rekao je, dodajući da komentare na svoje kolumne dobija već 35 godina.

 

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije je osudilo javni i institucionalni linč kojem je danima bio izložen novinar Boris Dežulović. Posebno je zabrinjavajuće što ovakve javne osude novinara stižu iz Ministarstva hrvatskih branitelja, čime se institucionalizira linč novinara i suzbijanje slobode govora. U Hrvatskom novinarskom društvu smatraju da se o temi kao što je tretman grada Vukovara može i mora javno govoriti. U suprotnom, dopuštamo višestruku viktimizaciju tog grada, koji ostaje ne samo zarobljen u svojoj monumentalnoj ulozi, već i lišen svake rasprave o svrsi i efektima takve uloge.

 

Mreža SafeJournalists, koja okuplja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Hrvatskom novinarskom društvu u osudi ovih brutalnih prijetnji. Tražimo od institucija da zaštite novinare i da javno osude ovakvo ponašanje Ministarstva hrvatskih branitelja i gradonačelnika Vukovara, kao i da omoguće novinarima da rade svoj posao bez straha da će biti ubijeni.

 

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 08.11. 2021.

 

Udruženje novinara Makedonije

 

Udruženje novinara Kosova

 

Udruženje BH novinari

 

Hrvatsko novinarsko društvo

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 

Sindikat medija Crne Gore

Tagovi

Povezani tekstovi