SJ: Hrvatski novinari napadnuti na protestu u Zagrebu

safejournalists

Novinar RTL-a Goran Latković napadnut je dok je izveštavao sa skupa protivnika  epidemioloških mera i COVID-potvrda u Zagrebu, 20. novembra.

 

Prema informacijama koje je Hrvatsko novinarsko društvo dobilo od novinara Latkovića, dve nepoznate osobe napale su ga s leđa te ga dvaput ošamarile, a treća ga je laktom udarila u rebra. Latković nije jedini bio meta napada. Protestanti su vređali i novinarske ekipe Nove TV, N1 i HTV-a, dok je novinarki Al Jazeere Nikolini Zavišić grupa protestanata uzela mikrofon usred javljanja uživo. Protestanti su takođe pokušali da uđu u zgradu HRT-a, ali ih je policija u tome sprečila.

 

Ovo nije prvi put da protestanti napadaju novinare na ovakvim vrstama protesta. Baš zato je neophodno da se državni vrh jasno odredi prema ovakvim napadima, javno ih osudi i da do znanja da su takvi napadi neprihvatljivi.

 

Hrvoje Zovko, predsednik Hrvatskog novinarskog društva rekao je da je neizdrživa atmosfera u društvu u kojoj su novinari/ke sve češća meta bilo verbalnih bilo fizičkih napada. „Novinarstvo je javno dobro i niko nema pravo da fizički napadne i vređa ljude koji samo rade svoj posao”, dodao je Zovko.

 

Mreža SafeJournalists, koja okuplja više od 8200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Hrvatskom novinarskom društvu u osudi ovih prjetnji. Zahtevamo od policije da pronađe počinioce napada, od državnog tužilaštva da pokrene postupak protiv napadača i državnog vrha da javno osudi ove napade.

 

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 22.11.2021.

 

 

Udruženje novinara Makedonije

 

Udruženje novinara Kosova

 

Udruženje BH novinari

 

Hrvatsko novinarsko društvo

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 

Sindikat medija Crne Gore

Tagovi

Povezani tekstovi