SJ: Novinar Pero Jovović žrtva jezive kampanje

Foto: YT Printscreen
Foto: YT Printscreen

Nakon što je tabloid Informer o novinaru Nova.rs Peri Jovoviću napisao da je simbole Kosova objavio na svom privatnom profilu na Fejsbuku, postao je meta pretnji na internetu. Slika ovog novinara sa zabodenim nožem u glavu pojavila se na stranici na Instagramu „Kožnog kaputa“ sa natpisom: „Danas učimo: kako pravilno zaklati svinju.“

U tekstu objavljenom na portalu Informer, novinar je bio na meti jer je na svom Fejsbuk nalogu podelio lokaciju na kojoj se nalazi. U njemu se pominje i Veselin Simonović, glavni urednik Nova.rs, jer je to lajkova. Nakon toga upućene su brojne uvrede i pretnje novinarima, uključujući pretnje fizičkim nasiljem.

 

Pero Jovović je rekao da „od trenutka kada su državni mediji objavili tekst u kojem su ga ciljali kao nekoga ko podržava nezavisno Kosovo i označili ga kao izdajnika, nije prestao da prima pretnje smrću i najgnusnije uvrede“.

 

„Želim da verujem da tužilaštvo i državne institucije neće podeliti novinare na podobne i nepodobne u odnosu na ono za šta mediji rade, i da će slučaj biti procesuiran“, rekao je on.

 

Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, istakao je da „takve pretnje upućene novinaru Jovoviću nisu samo za osudu i sankcionisanje, već su primer u kakvoj jezivoj psihozi se nalazi srpsko društvo“.

 

„Želim da verujem da će svi oni koji su mu pretili biti krivično gonjeni, ali nisam optimista da će Informer i oni koji su pokrenuli ovako nešto ikada videti lice pravde“, rekao je on.

 

Mreža SafeJournalists, koja okuplja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u u osudi ovog podmuklog ciljanja novinara Pere Jovovića i brutalnih pretnji koje su mu upućene. Tražimo od srpske policije i tužilaštva da što pre procesuiraju osobu koja stoji iza pretnje. Molimo i predstavnike vlasti da učine sve što je u njihovoj moći da smire ovakvu atmosferu u društvu.

 

O ovom slučaju ćemo obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 16. 10. 2021.

 

Udruženje novinara Makedonije

 

Udruženja novinara Kosova

 

Udruženje “BH Novinari”

 

Hrvatsko novinarsko društvo

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 

Sindikat medija Crne Gore

Tagovi

Povezani tekstovi