SJ: Policajac fizički napao albanske novinare u Tirani

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Poznatu reporterku i istraživačku novinarku Anilu Hoksha (Top Channel) i njenog kolegu Endrita Agu iz ekipe A2CNN TV-a, fizički je napao policajac 6. novembra 2021. oko 17 sati, dok su izveštavali o slučaju ubistva u predgrađu Tirane, u blizini planine Dajti.

Policajac je pokušao da ih odgura na ivicu provalije, što je, s obzirom na to da  težak teren moglo dovesti i njihove živote u opasnost. Incident je odmah prijavljen nadležnima. Kasnije tog dana, Služba za unutrašnje poslove i žalbe Ministarstva unutrašnjih poslova potvrdila je da je pokrenula inspekciju u vezi sa nasiljem koje je policijski službenik izvršio nad novinarkom „Top Channela“ (Anila Hoksa) i TV ekipom A2CNN-a dok su izveštavali o ubistvu u oblasti Kuafe Mola. Reakcija policije bila je brza, jer je kasnije te večeri policija Tirane saopštila da je policajac inicijala Sh.T. suspendovan sa dužnosti nakon incidenta.

 

„Očekujem da se novinari tretiraju sa dostojanstvom koje zaslužuju i da svaki slučaj nasilja nad novinarima bude kažnjen“, rekla je Anila Hoksha.

 

Blerjana Bino, istraživačica mreže SafeJournalists u Albaniji, izjavila je da je “ponašanje policije neprihvatljivo i da se ne sme tolerisati”.

 

“Ovo je još jedan fizički napad Državne policije na novinare i jasan je pokazatelj ograničene osetljivosti državne policije u postupanju prema novinarima i medijskim uposlenicima. Iako je došlo do brze reakcije nadležnih u vezi sa ovim slučajem, tek će se videti da li će vlasti nastaviti sa istragom”, dodala je ona.

 

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, solidarna je sa albanskim kolegama i osuđuje ovaj napad na medijske radnike. Tražimo odgovarajuću istragu slučaja i transparentnost o rezultatima istrage. Takođe, naša mreža želi jasnu osudu ovakvog ponašanja policijskih službenika i nultu toleranciju prema napadima na novinare. Predlažemo unapređenje odnosa sa medijskim organizacijama i stručnjacima, kako bi se obučili i izgradili kapaciteti i svest policijskih službenika o tome na koji način treba da komuniciraju s novinarima, posebno kada prate događaje uživo.

 

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 08.11.2021.

 

Udruženje novinara Makedonije

 

Udruženje novinara Kosova

 

Udruženje BH novinari

 

Hrvatsko novinarsko društvo

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 

Sindikat medija Crne Gore

Tagovi

Povezani tekstovi