Slapovi sve više ugrožavaju demokratiju u Evropi – novi CASE izveštaj

Hvataj

Koalicija protiv SLAPP-a u Evropi (CASE) objavila je izveštaj o slučajevima SLAPP-a za 2023. godinu, koji koalicija prati na stalnoj osnovi. Ovo drugo izdanje obuhvata više od 200 tužbi za zloupotrebu podnetih nakon prvog izveštajnog perioda i šireg regionalnog opsega nego u prvom izdanju. Izveštaj obuhvata situaciju u 35 zemalja, što uključuje sve više problematične zemlje kao što su Gruzija i Grčka.

 

 

Od 2019. godine, CASE radi sa amsterdamskim pravnim klinikama na katalogizaciji i analizi SLAPP slučajeva širom Evrope. U martu 2022., CASE je objavio nalaze istraživanja zasnovane na analizi preko 500 slučajeva SLAPP identifikovanih u 29 evropskih zemalja – prvi ovako širok i detaljan izveštaj koji ispituje razmere i uticaj sporova sa zloupotrebom u Evropi.

 

Ključni nalazi istraživanja

 

Iz godine u godinu, SLAPP-ovi sve više predstavljaju zabrinjavajuću pretnju demokratiji širom Evrope – baza podataka CASE-a se povećala sa 570 slučajeva u 2022. na preko 820 slučajeva u 2023.

 

Većina tužbi se zasniva na nacionalnim zakonima o kleveti ili sličnim odredbama o uvredi ili časti.

 

Srednja vrednost zahtevane štete je bila 15,150 evra.

 

Najverovatnije mete SLAPP-a su novinari, medijske kuće, urednici, aktivisti i nevladine organizacije.

 

Zlonamerne pravne radnje se najčešće pokreću protiv pojedinaca, što pokazuje koliko je ključno da mreža podrške bude dostupna.

 

Najčešći SLAPP parnici su oni na pozicijama moći, naime, preduzeća i političari.

 

Značajan broj SLAPP tužbi je mapiran na Malti, Francuskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Turskoj i Gruziji.

 

SLAPP-ovi uglavnom ciljaju akcije ili publikacije o korupciji, vladi, poslovanju i pitanjima životne sredine.

 

Iako podaci ilustruju prirodu SLAPP-a u Evropi i identifikuju uslove koji obično izazivaju SLAPP-ove, oni ne mapiraju punu skalu problema iz više razloga, uključujući verovatnoću neidentifikovanih SLAPP-ova. Ipak, ovaj istraživački izveštaj služi kao prozor u ozbiljnost situacije sa SLAPP-om i kao podsticaj za debatu o vitalnoj potrebi za snažnim anti-SLAPP zakonodavstvom.

 

Ceo izveštaj možete pogledati na https://www.the-case.eu/slapps/

Tagovi

Povezani tekstovi