Slede prinudna isključenja

Beograd – Republička radiodifuzna agencija i Republička agencija za telekomunikacije ponovo su pozvale radio i televizijske stanice koje emituju program bez dozvole da do 31. avgusta prestanu sa radom.
Na konferenciji za novinare zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić rekao je da su okončani svi konkursi za raspodelu frekvencija i da ne postoji nijedan razlog da ti emiteri nastave sa radom bez dozvole. U slučaju da oni nastave nelegalno da rade, Karadžić dodaje, RRA i RATEL iskoristiće svoja zakonska ovlašćenja i prinudno ih isključiti tako što će im zapečatiti predajnike.
Prema njegovim rečima, na konkurse za raspodelu republičkih, pokrajinskih, regionalnih i lokalnih dozvola prijavilo se ukupno 1.170 emitera, a dodeljeno su 404 dozvole, što znači da je bez dozvola ostalo oko 770 RTV stanica, ali i oko 300 onih koje se uopšte nisu prijavljivale na konkurs.
– U slučaju da budu raspisani dodatni konkursi za pojedine oblasti, oni emiteri koji sada nastave nelegalno da rade imaće manje šanse da dobiju dozvolu, jer je jedan od uslova za to ponašanje emitera u prethodnom periodu – naglasio je Karadžić.
– U nekim sredinama gde se na prethodne konkurse niko nije prijavio, ili su emiteri podneli nekompletnu dokumentaciju, raspisan je dodatni konkurs i u tim sredinama neće biti gašenja onih emitera koji učestvuju u konkursu – istakao je Karadžić.
Predsednik Upravnog odbora Ratela Jovan Radunović istakao je da se u Srbiji došlo do kraja uređenja radiodifuznog spektra i da će Ratel i RRA učiniti sve da se nelegalni emiteri ne nađu u etru.


I. P.

Tagovi

Povezani tekstovi