Sloboda medija se brani istinom

Na tribini u Bujanovcu učestvovalo je više od 30 novinara i urednika iz 16 redakcija iz sedam opština Pčinjskog okruga. Pored predstavnika skoro svih redakcija na srpskom jeziku ovom, po oceni učesnika tribine, najznačajnijem medijskom skupu na jugu Srbije u poslednjih nekoliko decenija, prisustvovali su novinari i urednici elektronskih i štampanih medija na albanskom, bugarskom i romskom jeziku, poput bujanovačkih televizija „Spektri“ i „Bujanovac“, časopisa “Perspektiva”, preševskih radio televizija „Aldi“ i „Preševo“ i RTV Bosilegrada koja emituje program na bugarskom i srpskom jeziku.


Pored članova Izvršnog odbora NUNS, sa novinarima i urednicima sa  juga Srbije o izmenama i dopunama Zakona o informisanju, ali i o finansijskoj situaciji u medijima, završetku procesa privatizacije i brojnim drugim medijskim problemima, razgovarali su Nataša Vučković-Lesendrić, pomoćnica ministra kulture zadužena za medije, Miroslav Janković, pravni savetnik u Odeljenju za medije Misije OEBS u Beogradu i Dejan Vuković, advokat i pravni zastupnik NUNS.


         Nataša Vučković-Lesendrić, pomoćnica ministra kulture za medije, je naglasila da su izmene i dopune Zakona o informisanju značajno popravile situaciju u ovoj oblasti, bez ugrožavanja slobode medija, uz poštovanje etičkog kodeksa novinara Srbije.


„Izmenama i dopunama Zakona o informisanju zakonodavac nije imao nameru da guši slobodu medija, tim pre što se su zakonske promene u potpunom skladu sa etičkim kodeksom novinara Srbije. Zbog toga je svaki strah od navodne represije prema medijima potpuno izlišan“ rekla je Nataša Vučković-Lesendrić.


Miša Brkić, potpredsednik NUNS je rekao da „deo štampe koji se naziva tabloidnom predstavlja sramotu za srpsko novinarstvo“ i da je Srbija, uz Bugarsku, jedina zemlja u regionu koja preživljava diktaturu crne štampe.


Brkić je takođe rekao da on nema dilemu da je do izmena  moralo kad-tad doći, jer je red u ovoj oblasti bio neophodan. On ipak smatra da je Zakon tabloide samo „okrznuo“ posle čega ozbiljni mediji moraju još više da budu oprezni.


„Nažalost, izmene i dopune Zakona o informisanju samo su okrznule žutu štampu, a mnogo više su ugrozile ozbiljne medije. Zabrinjavajuće je da ambicija da se disciplinuju mediji ponekad stiže i iz sfere podzemlja i kriminala, jer su mediji zatrpani tužbama u ime kontroverznih biznismena ili ljudi koji su direktno povezani sa podzemljem“, kazao je Brkić.


Miroslav Janković, pravni savetnik u Odeljenju za medije Misije OEBS u Beogradu, rekao je da je toj međunarodnoj organizaciji smetalo što zakonodavci nisu predvideli javnu raspravu za Zakon, a time su stvarane  pretpostavke za razna nagađanja što je ceo proces obavljen jako brzo. „Bez  obzira na sve“, rekao je on „implementacija ovog Zakona nece ići mimo evropskih standarda“.


„Pozitivno je to što se usvajanjem dopuna i izmena Zakona o informisanju povećava odgovornost novinara kada je reč o kršenju pretpostavke nevinosti i zaštite prava maloletnika, a povećava se i odgovornost kompanija za distribuciju štampe”, kazao je Janković.


 OEBS edukuje sudije


 Tokom rasprave pokrenuta su brojna pitanja koja su zanimala prisutne novinare.


Liljana Stojanović, vlasnica „JUGpressa“ i dopisnica FoNeta iz ovog dela Srbije pitala da li će i u kojoj meri sudije koje se susretnu sa ovom problematikom, biti kvalitetno edukovane.


Miroslav Janković je odgovorio da je OEBS već preduzeo mere kako bi se u najskorije vreme određeni broj sudija bio edukovan za primenu novih zakonskih odredbi.


Valentinu Zarevu, urednicu „Radio Golda“ iz Surdulice, zanimalo je da li novi zakon precizira vreme čuvanja objavljenog materijala i da li Nezavisno udruženje Novinara Srbije može uticati da se ispravi „velika  nepravda“ koju je RRA stvorila time što Surdulici nije dodelila nijednu TV frekvenciju, ilustrujući apsurdnost te odluke činjenicom da je susedna opština Crna Trava dobila dve frekvencije.


Ljubica Zdravković, glavna i odgovorna urednica RTV Vranje, očekuje da će novinari ipak sada imati više posla sa sudovima i advokatima, zbog čega je zatražila da joj se objasni kako će i u kojoj meri članovi NUNS moći da ostvare pomoć advokata.


Za Nedžada Beljuljija, vlasnika RTV „Spektri“ nije problem sam Zakon o informisanju sa novim izmenama i dopunama. Za njega je problem što se doneti zakoni i propisi ne primenjuju i što se u etru iznad juga Srbije još uvek čuju i vide elektronski mediji koji nisu dobili dozvole za emitovanje.


Ozbiljne primedbe na rad RRA i RATEL  imala je i Nela Dimitrijević, urednica RTV Vranje  koja je zapitala „ima li u ovoj zemlji vlasti koja će stati na put piratskim emiterima?“


„Kako to da niko iz RRA i RATEL ne želi da razume da pola marketinškog kolača u Vranju pojedu pirati, a tim problemom u Beogradu niko se ne bavi?“, zapitala je Nela Dimitrijević.


Ivan Nikolov, urednik „Biltena“ iz Bosilegrada koji se štampa na bugarskom jeziku, istakao je da su novinari koji se zaista bave problemima „običnih ljudi“ uvek u neprilici i da državi retko pada na pamet da ih zaštiti.


Za Darka Tomića, vlasnika Radio Trgovišta ovaj sastanak je bio izizetno koristan jer su se lokalni novinari „na izvoru“ upoznali sa novinama u Zakonu i, što je važno, razmenili mnoge korisne informacije.


 Istina najbolji saveznik demokratije


 Tokom posete jugu Srbije, članove Izvršnog odbora NUNS najpre su  u „Simpovom“ Poslovnom centru „Haremluk“ u Vranju pozdravili Igor Andonov, zamenik gradonačelnika i dr Slobodan Stamenković, predsednik Skupštine Grada Vranja.


Zamenik gradonačelnika Vranja je istakao značaj svih članova NUNS koji su “profesionalnim izveštavanjem snažno doprinosili procesu demokratizacije Srbije” navodeći da je “istina najbolji saveznik demokratije”.


Predstavnici Grada Vranja su pozvali novinare da slobodno i objektivno izveštavaju o svim događajima, navodeći da će im predstavnici lokalne uprave “obezbediti sve informacije koje ih interesuju”.


“Vi ste svojim dosadašnjim radom stekli veliki profesionalni ugled i zbog toga  mi očekujemo od vas da i dalje služite isključivo interesu i pravu  javnosti na objektivnu informaciju, a u nama ćete uvek imati pouzdanog saveznika u borbi za istinu”, rekao je Andonov.


Novinari su potom bili gosti privatne kompanije „Nutriko“ koja je jedan od srpskih lidera u proizvodnji stočne hrane. Ta kompanija je u  izboru beogradskog  „Blica“ proglašena za jednu od najuspešnijih u Srbiji. Članovi IO NUNS su u kompaniji „Nutriko“  razgovarali sa Draganom Aleksićem, vlasnikom kompanije i  još desetak uspešnih privrednika iz Vranja o problemima sa kojima se oni suočavaju. Tom prilikom privrednici su zatražili od novinara da češće pišu o uspešnim poslovnim  poduhvatima, a ne  da „samo izveštavaju o protestima i štrajkovima“.


U popodnevnim satima, u hotelu „Pržar“ iznad Vranja, održana je sednica Izvršnog odbora NUNS.


Posle sednice domaćin novinarima je bio Gradimir Milić, menadžer kompanije British American Tobacco koja pod ovim imenom posluje više od šest godina. Za to vreme broj radnika je više nego prepolovljen, a vranjski proizvođač danas na tržište plasira pet puta više cigareta nego 2003. godine, kada je BAT stigao u Vranje.


Iste večeri članovi Izvršnog odbora NUNS razgovarali su sa Dragomirom Tomićem, dugogodišnjim prvim čovekom vranjanske kompanije „Simpo“  čiji su proizvodi u proteklih 46 godina stigli na sve kontinente.


Drugog dana posete članovi IO NUNS su sa domaćinima iz „Simpa“ posetili Fabriku dušeka u Bujanovcu najveću fabriku te vrste u Evropi, koja tržištu dnevno isporučije 2.000 dušeka izrađenih po najsavremenijoj tehnologiji.


Članovi IO NUNS i Nataša Vučković-Lesendrić održali su i radni sastanak sa Šaip Kamberijem, predsednikom opštine Bujanovac i njegovim saradnicima na kome se razgovaralo o položaju i problemima medija na albanskom jeziku, ali i o pitanjima izveštavanja iz ove multinacionalne sredine.


Kamberi je tom prilikom istakao da „slobodu medija i novinarskog izražavanja više niko ne dovodi u pitanje“ navodeći da su glavni problemi ovdašnjih medija slični problemima medija u drugim delovima Srbije i da se uglavnom svode na „nedostatak novca i osavremenjavanje tehnike“.


Predsednik opštine Bujanovac ocenio je da je „medijska tribina“ u Bujanovcu važna ne samo za ovdašnje novinare i medije već i za ceo region koji je u prošlosti trpeo teške posledice, između ostalog i zbog „pristrasnog, neobjektivnog i neprofesionalnog izveštavanja“.


Kamberi je posebno istakao da su mnogi novinari albanske nacionalnosti članovi NUNS što po njemu predstavlja „ veoma dobar primer integracije Albanaca“ koji mođe da posluži kao model i državnim institucijama.


Boravak članova IO NUNS na jugu Srbije završen je okruglim stolom na temu „Novi zakon o informisanju – uloga novinara i položaj medija“ u Domu kulture u Bujanovcu koji je pratio veliki broj izveštača štampanih i elektronskih medija sa juga Srbije.
 


Branko Vučkovć
Radoman Irić

Tagovi

Povezani tekstovi