Slovenija: Novinari traže podršku države

U izjavi za javnost, koju prenose mediji u regionu, DNS naglašava da najoštrije osuđuje politiku „koja u ime spašavanja jednih uništava druge“.

Slovenački novinari ističu kako se upravo tokom epidemije kovida-19 pokazala „neprocenjiva vrednost medija“ u informisanju javnosti, upozoravanju na lažne informacije i u kontroli vlasti.

Kao pozitivan primer novinari Slovenije ističu Švedsku koja je upravo u aktuelnoj zdravstvenoj krizi s korona virusom medijima odobrila pomoć od čak 200 milouna evra. Drugi primer na koji ukazuju novinari u Sloveniji je susedna Austrija, koja je u vreme pandemija povećala subvencije za medije.

„Možemo se zapitati koliko će medija uopće preživeti ovu krizu, koliko će novinarskih radnih mesta biti izgubljeno, te ko će još uopšte hteti da finansira medijske sadržaje na slovenačkom jeziku“, navode u protestu slovenačkih novinara vlastima u Ljubljani.

Situaciju u medijima dodatno otežava veliki pad prihoda od oglašavanja, upravo zbog pandemije, navodi agencija Hina u izveštaju iz Ljubljane.

Druge poteškoće su ograničenost malog medijskog tržišta i nepoznanica kakve će posledice tako veliko smanjenje subvencija imati na regionalne, manjinske i lokalne medije koji najviše zavise upravo od takve pomoći, upozorava slovenačko udruženje novinara.

Oni sugerišu da bi Vlada Slovenije, umesto radikalnog smanjenja novca za medijske programe koji se već realizuju, trebalo da poveća medijski fond za subvencionisanje medijskih sadržana na radiju, televiziji, štampanim i elektronskim medijima upravo zbog preteće krize za celu novinarsku profesiju.

Godišnja sredstva vlada bi trebalo da poveća na desetak miliona evra kroz oslobađanja od plaćanja PDV-a, poreske olakšice za potencijalne donatore, pokrivanje pada prihoda od oglašavanja i drugim merama, koje bi, kako sugerišu slovenački novinari, osigurale stabilnost finansiranja medija, prenosi Hina.

Tagovi

Povezani tekstovi