Slučaj De Vris: Ko je naručio ubistvo?

Foto: YT Printscreen
Foto: YT Printscreen

U Amsterdamu počinje suđenje dvojici optuženih za ubistvo holandskog novinara Petera de Vrisa. On je ubijen pre godinu dana, a pretpostavlja se da je ubistvo naručila mafija.

Bilo je to ubistvo u stilu mafije. U julu prošle godine u Amsterdamu je nasred ulice s više hitaca ubijen reporter Peter de Vris. On je bio jedan od najpoznatijih holandskih izveštača o kriminalu i njegova smrt izazvala je šok i talas javnog saosećanja.

 

Ubrzo je sumnja za ubistvo pala na jednu od najmoćnijih lokalnih narko-organizacija. No, sada se sudi samo osumnjičenicima za izvršenje ubistva, a ne i onima koji su stajali iza toga.

 

Najviši stepen obezbeđenja

 

U takozvanom „sudskom bunkeru“, jednoj zgradi na periferiji Amsterdama u kojoj je na snazi najviši stepen obezbeđenja, počelo je suđenje dvojici muškaraca koje je policija uhapsila samo nekoliko sati nakon ubistva. U sudnici iza pancirnog stakla sede 21-godišnji Holanđanin Kamiel E, koji je optužen da je ispalio smrtonosne hice, i 35-godišnji Poljak Delano G, koji je navodno upravljao vozilom za bekstvo.

 

Državno tužilaštvo uvereno je da ima dovoljno dokaza za presudu. U vozilu dvojice optuženih je, između ostalog, pronađen i pištolj kojim je ubijen Peter de Vris, kao i DNK optuženih, video-snimci i poruke na mobilnom telefonu u kojima dogovaraju kako će izvršiti ubistvo.

 

Muškarac optužen za ispaljivanje smrtonosnih hitaca do sada nije želeo da se izjasni o optužnici, a drugi tvrdi da nije imao nikakve veze s ubistvom. Javnost i mediji procenjuju da su pred sudom samo izvršioci ubistva, a da još nije utvrđeno ko su naručioci. Državno tužilaštvo objavilo je da se istraga nastavlja.

 

„Anđeli smrti“ – naručioci ubistva?

 

Od početka se sumnjalo u takozvane „Anđele smrti“, poznatu narko-bandu Riduana Tagija, protiv koje se već dve godine vodi postupak zbog više ubistava i pokušaja ubistava. Tagi se smatra jednim od najvećih uvoznika kokaina u Evropi, koji svoju robu prevozi brodovima iz Roterdama i Amsterdama u susednu Belgiju, a onda odatle kopnenim putem dalje u Evropu.

 

„Tagi naručuje ubistva kao što naručuje kafu“, pisao je holandski list „Algemen dagblad“ nakon njegovog hapšenja 2019. godine. On se otada nalazi u dobro čuvanom zatvoru u Vugtu, ali navodno i dalje sam vodi svoje poslove.

 

Peter de Vris se zamerio šefu narko-kartela, jer je bio savetnik krunskom svedoku na suđenju. Nadil B, bivši član bande, sarađivao je s pravosuđem i važan je svedok protiv Tagija. Ali, za to je već platio visoku cenu: ubijeni su njegov brat, kao i njegov avokat Derk Virsum. Pretpostavlja se da je Peter de Vris najnovija žrtva te serije ubistava.

 

Zato ne čudi što vlasti strahuju za bezbednost 88 svedoka u postupku protiv dvojice optuženih za ubistvo holandskog novinara. Svi oni zbog toga svedoče anonimno, a ne smeju da se navode ni imena državnih tužilaca koji učestvuju u postupku.

 

Isto tako, i novi advokati krunskog svedoka Nabila B. nalaze se pod policijskom zaštitom. U jednom intervjuu za francuski list „Le Mond“ oni su govorili o trgovini kokainom kao međunarodnom problemu.

 

Čitava Evropa s tim mora da se suoči, rečeno je u intervjuu, a advokat Peter Šuten je dodao: „Sudije, tužioci, osumnjičeni, porodice, novinari… Svi se boje.“ I Peter de Vris je bio upozoren, ali je odbio policijsku zaštitu.

 

Holandija i Belgija lideri po trgovini drogom

 

Prema najnovijem izveštaju Europola, Belgija i Holandija su najveća evropska tržišta drogom. Oko 65 odsto kokaina kojeg je policija zaplenila u Evropi, stiglo je preko luka Antverpen i Roterdam. Prošle godine policija je otkrila rekordnu količinu kokaina: ukupno 240 tona. Belgija i Holandija su na petom i šestom mestu svetske liste zemalja u kojima cveta trgovina drogom.

 

U svim slučajevima krijumčarenja droge u igri su i zastrašivanje i korupcija u lukama, policiji i vlastima. U postupku protiv jedne druge bande u Holandiji, Kinahan-kartela, nedavno su otkriveni spiskovi lučkih radnika, carinika i drugih službenika koje je banda želela da vrbuje. Vozač dizalice na primer, tako može da zaradi 100.000 evra ako pomogne u zameni kontejnera s drogom za kontejnere s regularnim tovarom.

 

S korupcijom dolazi i nasilje. „Otvoreno nasilje mafijaških bandi graniči se s terorizmom“, opisao je glavni belgijski državni tužilac Frederik van Leuv. Kriminalcima posao znatno olakšavaju otvorene granice, posebno one između Belgije i Holandije.

 

Holandska policija beleži i uspehe u borbi protiv krijumčara drogom. Suđenje pripadnicima Kinahan-klana samo je jedan od primera. Svako malo se postižu pojedinačni uspesi u istragama, a i evropska policija pojačala je saradnju po tom pitanju.

 

Političari u Holandiji predugo su zatvarali oči pred sve većim problemom trgovine drogom, jedinstvena je ocena holandskih analitičara. Od ubistva Petera de Vrisa pre godinu dana, malo toga se promenilo, osim što je vlada za krivični progon stavila na raspolaganje pola milijarde evra. Procenjuje se da se trgovinom kokainom, heroinom i sintetičkim drogama u Holandiji zaradi oko 20 milijardi evra. Borba pravosuđa protiv tog problema biće teška i duga.

 

Tagovi

Povezani tekstovi