Slučaj Dinko Gruhonjić: Ko odlučuje o univerzitetskim profesorima – struka ili politika? (VIDEO)

Snimak ekrana: N1
Snimak ekrana: N1

Tri nedelje, koliko se crta meta profesoru i novinaru Dinku Gruhonjiću, priča se preselila na politički teren. Rektor Novosadskog univerziteta i gradonačelnik Novog Sada podržavaju organizovanu grupu koja od čevtrtka drži u blokadi Filozofski fakultet – blokada je privremeno obustavljena – a pojedine opozicione stranke podržavaju profesora čiji se odlazak sa Fakulteta traži. Njegove kolege održale su javni čas o slobodi govora ispred Filozofskog fakulteta i Rektorata Univerziteta u Novom Sadu. I dok podrška profesoru Gruhonjiću stiže i od profesora iz regiona i inostranstva, stranka Zavetnici podnela je krivičnu prijavu protiv njega i novinarke Ane Lalić zbog, kako navode, širenja i raspirivanja rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

 

Posle četiri dana, blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu je obustavljena, ali – privremeno. Organizovana grupa od četvrtka blokira tu ustanovu, zahtevajući da se profesoru i novinaru Dinku Gruhonjiću uruči otkaz zbog navodnog govora mržnje. O tom zahtevu sutra odlučuje Etički odbor Fakulteta. Do tada političari jasno stavljaju do znanja na čijoj su strani – gradonačelnik Novog Sada iz Srpske napredne stranke podržava blokadu Fakulteta, a predsednik Republike, koji je predsednik svih građana, poručuje Dinku Gruhonjiću da treba da ga bude sram.

 

“Nema sumnje da smo ušli u jedno novo doba kontrole univerziteta od strane autokratske vlasti. I do sada je ta kontrola bila pokušavana. Disciplinovanje pojedinaca – to nije bilo strano ovoj vlasti. Oni su to radili sa manje ili više uspeha. Međutim, sad smo ušli na jedan nivo, drugi, koji je pripreman nekoliko godina pre. Pripreman je tako što su menjani zakoni. Zakon o visokom obrazovanju, Zakon o organizovanju studenata. Urađene su još neke pripreme i to je sve urađeno u suštini zbog činjenice da mi imamo jednu objektivnu nezainteresovanost među zaposlenima na univerzitetu i imamo jedan broj koji otvoreno ili prikriveno sarađuje u tome sa vlastima”, izjavio je prof. dr Vladica Cvetković sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, koji je i stalni član Srpske akademije nauka i umetnosti.

 

 

Ispred Filozofskog fakulteta i Rektorata se, iz dana u dan, okupljaju profesori i studenti koji podržavaju Dinka Gruhonjića. Danas su održali javni čas o slobodi govora uz poruku da im se, posle privremene obustave blokade, čini da je razum ipak preovladao. Odluka o deblokadi Fakulteta u vreme ispitnog roka usledila je juče, nakon što je rektor Univerziteta u Novom Sadu osudio navodni govor mržnje profesora Gruhonjića. Profesor Vladica Cvetković podseća da je za čuvanje autonomije Univerziteta neophodna jedinstvena reakcija cele akademske zajednice.

 

“Autonomija univerziteta ne može da se ne čuva. Ona ne može da opstane sama. Ona se krnji samo vremenom, a ako još ima i nekoga koja napada, onda vi morate za to da se borite. Nismo se borili za nju, ona je u međuvremenu okrnjena i biće i dalje ovakvih manipulacija. Dok bude ovako masovno jednog osećaja da se to dešava nekom drugom, a ne nama, i da to jednostavno mene se ne tiče, isto kao što padamo na pitanju demokratije u čitavom društvu, padamo na pitanju odbrane akademskih sloboda”, ocenio je Cvetković.

 

Organizovana grupa upala je 28. marta na Filozofski fakultet. Neki od njih bili su u majicama sa likom Milorada Ulemeka Legije, osuđenog za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Povod za blokadu, ali i pretnje i uvrede Dinku Gruhonjiću jeste montirani snimak u kome on, navodno, veliča upravnika logora Jasenovac Dinka Šakića. U integralnom snimku iz prošle godine on je, u ironičnom tonu, izjavio da mu nije jasno zašto ga neistomišljenici nazivaju bilo kojim drugim imenima, kada njegovo ime mogu zlobno da povežu sa Dinkom Šakićem.

 

Izvor: Insajder

Tagovi

Povezani tekstovi