Slučaj hakovanja telefona: Princ Hari dobio slučaj protiv tabloida i odštetu od 164.000 eura

Ilustracija: Canva
Ilustracija: Canva

Hari je postao prvi član kraljevske porodice u poslednjih 130 godina koji se pojavio na suđenju.

Princ Hari je dobio slučaj hakovanja telefona protiv Daily Mirror-a, nakon presude koja ima velike implikacije na britanske medije.

 

Tokom dramatičnog sedmonedeljnog suđenja Višeg suda, vojvoda od Saseksa je tvrdio da je godinama bio na meti izdavača lista, optužujući ga za hakovanje telefona i drugo nezakonito ponašanje kako bi dobio informacije o svom privatnom životu.

 

Hari je postao prvi član kraljevske porodice u poslednjih 130 godina koji se pojavio na suđenju, dok je sudu ispričao na desetine sitnica o svom odnosu sa bivšom devojkom Čelsi Dejvi i njegovom porodicom, kao i o pojedinim detaljima služenja vojske i navodima o upotrebi droga, koje su objavili Daily Mirror i Sunday Mirror i People, između 1995. i 2011. nakon što su nezakonito stečeni.

 

Suđenje je razotkrilo metode britanskih tabloida, kao i uloge bivšeg urednika Mirror-a, Pirsa Morgana i mreže privatnih istražitelja.

 

Harijevi advokati su tvrdili da su glavni urednici i rukovodioci Mirror Group Newspapers Ltd (MGN) znali za propust i zataškali ga, navodi za koje je MGN, koji je u vlasništvu Riča, rekao da nisu potkrijepljeni dokazima.

 

Hari je tražio odštetu od 513.000 funti, što je potencijalno jedno od najvećih odšteta za hakovanje telefona ikada. Sud je dodelio odštetu od 164.000 eura.

 

Povremeno se činilo da plače u toku svedočenja. On je pred sudom rekao da je čitavog života bio nezakonito na meti britanskih novina, a zatim je opisao kako je medijski napad uništio njegove odnose, ostavljajući ga sa „napadima depresije i paranoje“.

 

On je insistirao na tome da postoje „čvrsti dokazi“ i da bi osećao „neku nepravdu“ ako bi izgubio slučaj, tvrdeći da je činjenica da je „hakovanje telefona bilo u najmanje tri lista istovremeno“.

 

Poznato je da je Hariju hakovan telefon u „Rupert Murdoch’s News of the World“ i da vodi dva odvojena slučaja hakovanja telefona protiv izdavača Sun-a i izdavača Daily Mail-a.

 

MGN je tokom suđenja priznao da je Hari jednom bio žrtva nezakonitog prikupljanja informacija, ali je rekao da bi trebalo da ima pravo samo na 500 funti odštete.

 

Izdavač je prihvatio da je jednom prilikom reporter magazina People platio 75 funti privatnom istražitelju kako bi nezakonito došao do informacija o Harijevoj poseti londonskom vip noćnom klubu „Chinawhite“ 2004. godine, ali je tvrdio da mala suma ukazuje na to da su „istrage bile ograničene“.

 

Endrju Grin, advokat Mirror-a, rekao je da je Mirror hakovao govornu poštu mnogih poznatih ličnosti 2000-ih i platio im značajnu odštetu, ali je tvrdio da nema dokaza da su njegovi novinari ciljali Harijev telefon.

 

Grin je tvrdio da su mnoge priče o Hariju koje su navodno dobijene ilegalno bile ili „trivijalne“, ili su ih dali legitimni izvori kao što su portparoli palate, prenosi The Guardian.

 

Dejvid Šerborn, Harijev advokat, rekao je Višem sudu da su ključni dokazi, uključujući milione mejlova i mobilnih poziva, koji bi podržali Harijevu tvrdnju, namerno uništeni. Ključni svedoci kao što je Pirs Morgan nisu pozvani da svedoče, što je, kako je rekao, ostavilo „ogromne rupe, a mi kažemo fatalne rupe, u slučaju optuženog“.

 

Izvor: N1

 

Tagovi

Povezani tekstovi