Smajlović: Samo jedna osoba mogla da naredi Ćuruvijino ubistvo

Upravo je njih zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić u završnoj reči iznetoj pre dva dana u Specijalnom sudu označio kao nalogodavce ubistva vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina, koji im je smetao zbog oštre kritičke reči i zato što su ga videli kao mogućeg ozbiljnog političkog protivnika.

Mandić je precizirao da je porota odluke da se ubije Ćuruvija bila cela tadašnja Vlada. Podsetimo, u vreme ubistva Slavka Ćuruvije republičkom vladom predsedavao je Mirko Marjanović, a ministri su između ostalih bili današnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, lider SRS-a Vojislav Šešelj, bivši predsednik Tomislav Nikolić, predsednica parlamenta Maja Gojković, guvernerka NBS-a Jorgovanka Tabaković…

Zamenik tužioca je podsetio da Služba, čiji su članovi optuženi za ubistvo, nije radila samostalno i da je naređenja dobijala od vrha vlasti, posebno od kada su na čelo RDB-a postavljeni ljudi od poverenja bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjana Marković.

On je naglasio da je ubistvu Ćuruvije prethodio njegov sukob sa Slobodanom Miloševićem i Mirjanom Marković, koji su mnoge državne institucije stavili u pogon radi obračuna sa Ćuruvijom godinu dana pre njegovog ubistva. Njegova likvidacija je, prema Mandićevim rečima, dugo planirana i „mučki pripremljena“ tako da bude ubijen u trenutku kada je obustavljeno višednevno praćenje novinara u kojem je učestvovalo 27 pripadnika RDB-a.

„Ko može da ubije čoveka čiji je život država potpuno kontrolisala – koja je znala za svaki njegov korak, koja je prisluškivala svaku njegovu reč, koja je videla svaki njegov kontakt? Jedino država“, kazao je Mandić, dodajući da su u svakom trenutku „znali da li je kod kuće, znali su s kim je razgovarao na ulici, videli su da li je svoju ženu uhvatio za ruku. Na kraju su mu uzeli život“.

Optuženi za ubistvo Ćuruvije su Radomir Marković, nekadašnji načelnik Resora državne bezbednosti, Milan Radonjić, nekadašnji načelnik beogradskog centra RDB-a, Miroslav Kurak, nekadašnji rezervni pripadnik RDB-a (i dalje u bekstvu), i Ratko Romić, glavni inspektor Druge uprave RDB-a.

Tagovi

Povezani tekstovi