Smene u Tanjugu i Politici

Vlada Srbije juče je većinom glasova imenovala vršioca dužnosti predsednika Upravnog odbora novinske agencije Tanjug i predstavnika državnog kapitala u Skupštini akcionara Politike.
Za vršioca dužnosti predsednika UO Tanjuga postavljen je novinar Politike Nenad Stefanović, a umesto Aleksandra Simića, predstavnik državnog kapitala u Politici biće Jovan Simić.
Za članove UO Politike predloženi su reditelj Goran Marković, profesori FPN Slobodan Marković i Zoran Stojiljković, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, scenarista Branimir Dimitrijević i filozof Slobodan Bogunović. Za vršioce dužnosti članova UO Tanjuga imenovani su ekonomista Tanja Gavrilović, novinar Dnevnika Aleksandar Radonjić, reditelj Oleg Novković, marketing direktor agencije „Meken Erikson“ Vanda Kučera, novinar i urednik u Privrednoj komori Srbije Branislav Gulan i predstavnici agencije Tanjug Mirko Dragišić, Milica Jovantić i Novica Andrić.
Ministar prosvete Zoran Lončar izjavio je da je ta odluka doneta preglasavanjem i da ministri iz Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije nisu glasali za to.
– Ove odluke se kose sa demokratskim načelima i kao takve su potpuno nelegitimne – rekao je Lončar dodajući da je vlada u tehničkom mandatu i da nema pravo da donosi takve odluke.
On je kazao da se, umesto principa depolitizacije državne uprave, ponovo uvodi potpuna politizacija i da nije jasno kojim se razlozima rukovodio veći deo ministara da donese takve odluke, jer nisu dali obrazloženje.
Ministar prosvete je dodao i da je mandat Upravnog odbora agencije Tanjug istekao u aprilu, a da resorni ministar do sada nije predlagao nove članove i da nije jasno zašto je to učinio sada. On je istakao da su sporni pravni osnov i legitimitet odluke, a ne personalna rešenja.
Pomoćnik ministra kulture zadužen za medije Dragan Janjić izjavio je da su odluke o imenovanju predstavnika državnog kapitala u Skupštini akcionara Politike i članova Upravnog odbora agencije Tanjug donete u skladu sa zakonom i da nisu van okvira ovlašćenja tehničke vlade. Janjić je rekao da je sednica Skupštine akcionara Politike zakazana za 30. jun, zbog čega je i doneta odluka o imenovanju predstavnika državnog kapitala. On je naveo da nisu izabrani članovi Upravnog odbora u Politici, već je to Vladin predlog za Skupštinu, koja bira članove Upravnog odbora.


(E.K.)

Tagovi

Povezani tekstovi