Smenjeni Cekić i Vasić

Nenad Cekić i Aleksandar Vasić nisu prisustvovali jučerašnjoj sednici Republičke radiodifuzne agencije, na kojoj su razrešeni dužnosti predsednika, odnosno potpredsednika Saveta RRA.
Sednici Saveta prisustvovalo je i odlučivalo šest članova, koji su odluku o razrešenju doneli tajnim glasanjem, kako je to predviđeno statutarnom procedurom. Na isti način, tajnim glasanjem, za novog predsednika Saveta RRA izabran je vladika jegarski dr Porfirije (Perić), koji je potom za zamenika predložio Gorana Karadžića, takođe izabranog tajnim glasanjem.
Sve odluke donete su jednoglasno.
Cekić i Vasić ostaju članovi Saveta RRA.
Podsećamo da je naš list prošle nedelje objavio razgovor sa članom Saveta RRA, profesorom dr Svetozarom Stojanovićem, koji se založio za to da pitanje novih čelnika Saveta ovoga regulatornog tela bude rešeno uz primenu principa rotacije, što bi podrazumevalo Cekićevu i Vasićevu ostavku na rukovodeće funkcije i njihov ostanak u članstvu Saveta RRA.
„Politika” saznaje da princip rotacije nije primenjen, a odsutni dr Nenad Cekić i Aleksandar Vasić obratili su se Savetu RRA pismom, u kome su naveli da „nemaju ništa protiv” toga da dalje ne obavljaju dojučerašnje funkcije.
Oni su proveli više od pet godina na čelu RRA.
Da podsetimo, RRA je 3. jula izdao javni poziv za popunjavanje mesta u Upravnom odboru RTS-a koji je potpisao predsednik Saveta. Prethodno, kako su istakli članovi Saveta, nije održana sednica na kojoj se o tome raspravljalo, a pojedini članovi su rekli da o tome ništa nisu znali. Deset dana nakon toga javni poziv je povučen, a u samom tekstu nije naveden razlog za takvu odluku.
Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski ocenio je juče da je do smene predsednika Saveta Cekića i njegovog zamenika Vasića moralo da dođe i ranije, ali da se ništa nije dobilo njihovim ostankom u savetu RRA. „Zrelo treba razmisliti o zameni celog sastava Saveta RRA”, rekao je on za agenciju Beta i dodao da se do sada nakupilo dosta nepravilnosti u radu tog tela.
Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće izjavila je juče da je neophodno reći zbog čega su dosadašnji predsednik i zamenik predsednika Saveta RRA razrešeni dužnosti
Sa prve strane – Gaće je agenciji Beta rekla da je trebalo navesti razloge za njihovu smenu, a ne to činiti nekim „unutarpartijskim dogovorima”.
Prema njenim rečima, smena Nenada Cekića i Aleksandra Vasića i postavljanje vladike Porfirija i Gorana Karadžića na njihove funkcije dokaz je da dosta toga ne valja u Zakonu o radiodifuziji na šta je NUNS ukazivao protekle dve godine. Prema njenoj oceni, očigledno je da dolazi do prekomponovanja unutarpartijskih pritisaka na RRA. „Moguće da je ovo uvod u snažnije promene, a možda i promenu Zakona o radiodifuziji”, istakla je predsednica NUNS-a.
Predsednik Udruženja novinara Srbije Nino Brajović ocenio je juče da su članovi Saveta Republičke radiodifuzne agencije smenom predsednika Nenada Cekića sankcionisali raspisivanje javnog poziva za članove Upravnom odbora javnog servisa. „U pitanju je autonomno pravo agencije da među sobom bira najodgovornije ljude i oni su sankcionisali poslednji potez javnog oglasa za popunjavanje mesta u Upravnom odboru RTS-a. To je bila potpuno nestatutarna odluka i raduje me da su članovi saveta smogli snage da se kritički odrede prema nepoštovanju procedure”, kazao je Brajović agenciji Beta.
Kako je naveo, dobro bi bilo da je u pitanju principijelna smena i da iza nje ne stoji bilo kakav politički uticaj, to jest da do smene nije došlo pod uticajem spoljnih, političkih faktora.
Brajović je kazao da ne veruje da će se postavljenjem vladike Porfirija za predsednika saveta nešto promeniti u transparentnosti rada agencije. „Porfirije je prvi među jednakima. Razumljivo da ličnost koja pripada crkvi nailazi na otpor kod laičkih struktura, ali to ne treba ništa da znači. On svojim postupcima može blagotvorno da deluje i da ima senzibilitet za laičke probleme”, ocenio je Brajović.

Tagovi

Povezani tekstovi