Снег прекрива програме

Телевизијски гледаоци у Србији све теже се сналазе с меморисаним програмима на својим даљинским управљачима. На месту на коме су запамтили БК канал већ десетак дана могу да прате само „мутни снег”, а од прексиноћ тамо где се емитовао јуче угашени Трећи канал реемитује се Први програм Радио-телевизије Србије. Ово „дуплирање” програма ће трајати, како су појаснили челници РТС-а, до одлуке Републичке радиодифузне агенције, која ће одредити који ће нов емитер заиграти на овом етарском терену.

Гледаоцима који су протеклих десетак дана пратили програм БК телевизије преко сателита, на меморисаном месту за овај програм почео је да „пада снег”.

Уредници БК телевизије су јуче обавестили јавност да су у њихову зграду поново ушли представници РРА и затражили прекид емитовања сателитског програма. Телевизија „отворених очију”, после одлуке Републичке радиодифузне агенције о једномесечној забрани емитовања програма и гашења предајника ипак је наставила да емитује програм преко сателита и интернета.

Главни и одговорни уредник БК ТВ Миломир Марић је изјавио да су „овлашћена лица Републичке радиодифузне агенције” покушала да искључе једини начин емитовања програма ове телевизије – преко сателита.

Марић је рекао да су ти људи отишли из просторија телевизије, али да су најавили да ће се вратити с полицијом како би спровели одлуку Савета РРА да се угаси емитовање сателитског програма БК ТВ.

„Та лица су се позвала на ранију одлуку Савета РРА о гашењу програма ове телевизије, због кршења одредби Закона о радиодифузији”, рекао је Марић и додао да није знао да је „председник Савета РРА Ненад Цекић задужен и за емитовање програма за иностранство”.

И љубитељи радија, у истом тренутку кад је заувек искључена струја Трећем каналу, остали су без музичке станице 101 која је, такође, угашена на основу закона чије одредбе предвиђају да у оквиру националне телевизије, односно јавног сервиса, могу радити само два телевизијска програма и три радио мреже.

– То није моја одлука. Ја сам се борио да Трећи програм и Радио 101 емитују програм и даље, међутим, на основу закона и препоруке, та два медија, у које смо уложили много новца и имају дугу традицију, нажалост, морала су да прекину рад – рекао је Танјугу Александар Тијанић.

На фреквенцији коју је до сада заузимао Трећи канал реемитоваће се Први програм и преносити седнице републичког парламента све док се та фреквенција одлуком РРА не додели некој од телевизија, објаснио је Тијанић и додао да ће се за стално запослене, у радном односу са Радио-телевизијом Србије, сада Јавном радиодифузном установом Србије, наћи радна места у оквиру постојећих послова.

Одлазак у историју Игор Микља, доскорашњи главни и одговорни уредник Трећег канала (3К), међутим, прокоментарисао је речима да „3К није умро природном смрћу, већ је убијен од више страна”.

На другој страни, одговорне у појединим кућама које су добиле право да информишу забављају, едукују све медијске зависнике широм Србије, готово да није могуће пронаћи.

Иако у штурим изјавама појашњавају да крећу од нуле, односно да почињу ни из чега, те да немају још ни простор, опрему, нити могу дати имена чак ни кандидата за будуће уреднике, чаршијом се увелико лицитира ко би могао, на пример, да буде главни и одговорни ТВ Авале или Фокса.

На челу Управног одбора ТВ Авале, чији је власник конзорцијум неколико фирми међу којима су и „Металац”, Фондација „Хемофарм”, „Так вижн”, „Медија плус”, налази се Данко Ђунић, а како је „Политика” сазнала – седиште телевизије ће бити највероватније у „Сава центру”.

По неким незваничним информацијама, име и презиме првог човека УО телевизије, која тек треба да формира редакцију и почне да емитује програм, назначено је у списима упућеним РРА и као име главног и одговорног уредника. У току је формирање костура будуће редакције, а у фирмама које чине конзорцијум не желе да дају било какве изјаве о будућој телевизији и упућују нас на господина Ђунића.

У конкурсним списима упућеним РРА за ТВ Фокс, као главни и одговорни уредник, бар на папиру, наведен је један држављанин Сједињених Америчких Држава.

Из РТЛ-а, која је одбијен у расподели националне фреквенције, јуче је у нашу редакцију стигло саопштење да протестују против одлуке РРА да им не омогући увид у потпуне пријаве телевизија Кошава, Хепи и ТВ Авала. РТЛ је јуче уложио жалбу савету РРА на њихову одлуку да се представницима РТЛ-а онемогући увид у делове документације телевизија Авала, Кошава и Хепи, који се односе на планиране инвестиције и гаранције о доприносу већем квалитету програма.

Међутим, представници РРА су обавестили РТЛ да је њихова одлука да усвоје захтеве телевизија којима су додељене националне фреквенције, а то значи да се делови њихове документације, који се односе на планиране инвестиције и гаранције за допринос већем квалитету – означе као пословна тајна.

За разлику од оваквог става три куће, представници Фокс телевизије на увид су доставили целокупну документацију. Овакав потез ускраћивања документације, РТЛ у саопштењу оцењује као покушај спречавања припреме приговора на одлуку РРА.


А. Цветићанин

Tagovi

Povezani tekstovi