Snimljeni napadači na kuću novinara u Grockoj

Na ulazna vrata je pucano, a kuća je izgorela do temelja. Jovanović je ostao pri stavu da je nalogodavac toga predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, jer je pisao o njegovim malverzacijama. Jovanović je istakao da za sve navode ima neoborive dokaze.

– U kuću su mi došli jedan mladić i jedan stariji muškarac. Mladić mi je otvoreno priznao da ima nalog da me ubije, ali da to neće da učini jer me poznaje čitav život. Rekao mi je da se čuvam, i da će svedočiti u moju korist ako dobije status zaštićenog svedoka – rekao je juče Jovanović na konferenciji za novinare. Taj status nije dobio, te se momak koji je trebalo da ga likvidira sada nalazi u inostranstvu. Da mu je prećeno smrću i da je izdat nalog za njegovo ubistvo obavestio je sve nadležne, ali za godinu dana ni jedna institucija nije pokrenula slučaj niti stala u njegovu zaštitu. Jovanović je rekao da ima „više od kilogram“ dokaznog materijala protiv aktuelnog predsednika Grocke u vezi sa, kako je istakao, novčanim mahinacijama, krađama i zloupotrebom položaja, kao i dokumentaciju o tome da mu je život ugrožen. A problemi su počeli 2012. kada je ovaj bivši policajac počeo da se bavi novinarstvom.

– Te godine je Simonović potpisao ugovor sa direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem i firmom Milenijum o gasifikaciji opštine, vredan 29,4 miliona evra. Dan nakon toga, Simonovićeva privatna firma, kao podizvođač radova, sklapa ugovor sa Milenijumom. Posao je trebalo da bude završen do 2014, ali ni do dan danas nije – istakao je Jovanović. Jedna od tema kojom se bavio je krađa struje, zatim privatne vile funkcionera SNS iz Grocke na Srebrnom jezeru u naselju koje se simbolično zove „Gročansko Dedinje“. Teme koje su „žuljale“ predsednika opštine, kako je naveo, ticale su se i njegove privatne firme „Graditelj“.

– Ta firma, koju vodi njegova ćerka, dobija sve poslove u opštini Grocka, uključujući i obnovu i izgradnju lokalnih puteva. Možete zamisliti o kojoj sumi novca se radi – ukazao je Jovanović.

Zabrinut za svoju bezbednost obraćao se svim nadležnima, uključujući i predsednika Aleksandra Vučića i premijerki Ani Brnabić, ali reakcije nije bilo.

– U sudu su mi jednom rekli da mi sve veruju, ali da su nemoćni dok god Simonovića „stranka ne pusti niz vodu“. Jedino mi je ministarka Nela Kuburović odgovorila da je moja krivična prijava iz osnovnog prebačena na Više tužilaštvo – naglasio je Jovanović.

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković istakao je da je javnost jedina koja danas štiti život Milana Jovanovića jer institucije ne samo što ne rade svoj posao „nego štite one koji treba da odgovaraju“.

– Život ovog čoveka ide na dušu države. Ako mu se nešto desi, kriva je ova vlast, makar zbog toga što nije reagovala da ga zaštiti – istakao je Janković, pozivajući na solidarnost sa porodicom Jovanović.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je juče da je napad na kuću novinara Milana Jovanovića za najoštriju osudu i da policija i tužilaštvo moraju naći počinioca. On je potvrdio da je požar namerno izazvan i da postoji još nekoliko činjenica i okolnosti „koje ne može zbog istrage da saopšti“. Stefanović je dodao da je policija uzela izjavu od Jovanovića, i da će biti saslušano još nekoliko lica na koja je on ukazao.

Medijska koalicija pozvala je Vladu Srbije da pomogne novinaru Jovanoviću i nadležne organe da što hitnije ispitaju okolnosti pod kojima je izgorela njegova kuća a njegov život doveden u opasnost.

Lalić se odrekao novca od nagrade „Aleksandar Tijanić“

Glavni urednik Nedeljnika Veljko Lalić dobitnik je nagrade „Aleksandar Tijanić“ koju Udruženje novinara Srbije (UNS) svake godine dodeljuje za borbenost u novinarstvu. On je novčani deo nagrade od 2.000 evra odlučio da pokloni napadnutom novinaru Milanu Jovanoviću iz Vrčina. Lalić je rekao da na ovaj način želi da što pre pomogne Jovanoviću kako bi sredio kuću što pre, ali i da skrene pažnju na položaj novinara na lokalu.

 

OEBS osudio napad na kuću novinara

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir najoštrije je osudio napad na kuću novinara portala Žig info Milana Jovanovića i zatražio brzu i temeljnu istragu tog slučaja. „Najoštrije osuđujem ovaj zastrašujući akt i pozivam nadležne državne organe da brzo i temeljno istraže taj napad“, naveo je Dezir. On je podsetio da to nije izolovani incident kada su u pitanju napadi na novinare portala Žig info, pošto je u oktobru mesecu Željko Matorčević, glavni urednik tog portala, bio žrtva fizičkog napada.

Fondacija „Slavko Ćuruvija“ pozvala na solidarnost

Fondacija „Slavko Ćuruvija“ pozvala je novinarske i nevladine organizacije i udruženja da uplatom dobrotvornog priloga pomognu novinaru portala Žig info Milanu Jovanoviću kojem su nepoznate osobe zapalile kuću i automobil. Fondacija je navela da je već sakupila 100.000 dinara kako bi se Jovanoviću pružila najhitnija pomoć, i da i dalje nastavlja da sakuplja pomoć.

„Najurgentniji problem je to što je 70-godišnji Milan ostao bez lekova, inhalatora i aparata za kiseonik, za koje mu je potrebno 100.000 dinara. Ima tri bajpasa i bronhijalnu astmu, zbog koje mu je aparat za kiseonik neophodan“, navela je fondacija.

Vučić osudio napad

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najoštrije je osudio napad na novinara portala Jovanovića i njegovu imovinu, putem svog Tviter naloga. „Najoštrije osuđujem napad na Milana Jovanovića i njegovu imovinu i očekujem od tužilaštva i policije da u najkraćem roku pronađu počinioce izvršenog krivičnog dela. Srbija ima snage i obračunaće se sa nasilnicima, bez obzira ko su, ili na kojoj strani političkog spektra se nalaze“, poručio je Vučić.

Pomoć Danasa

Izdavač lista Danas, Dan graf, odlučio je da kolegi Milanu Jovanoviću na ime solidarne pomoći uplati 30.000 dinara.

Tagovi

Povezani tekstovi