SNS: Direktor Vukotić prekršio Zakon o radu

U saopštenju se apeluju na Agenciju za mirno rešavanje sporova i Inspekciju rada „da reaguju na nasilje nad Zakonom o radu i pravima zaposlenih“.
– Direktor Vukotić je izmenom Kolektivnog ugovora, bez saglasnosti svih potpisnika, samo tri nedelje po stupanju na snagu, direktno prekršio Zakon o radu – navodi se u saopštenju SNS, u kome se pozivaju i ostala novinarska udruženja „da stanu u odbranu kolega iz Novosti“.
Samostalni sindikat zaposlenih u grafičkoj, izdavačkoj i informativnoj delatnosti Srbije se pridružuje zahtevima SNS „da se odmah preispita i poništi donošenje izmena i dopuna kolektivnog ugovora kod poslodavaca u Kompaniji Novosti“. Predsedništvo tog sindikata se „uvidom u dostupnu dokumentaciju uverilo da izmene i dopune navedenog kolektivnog ugovora nisu izvršene u skladu sa Zakonom o radu“, navodi se u saopštenju.
Prema navodima predsednice IO Sindikata novinara Novosti Dragane Čabarkapa, Manojlo Vukotić je 18. jula, uoči prodaje akcija Novosti, pristao da potpiše Kolektivni ugovor koji je ponudio taj sindikat, a kojim se predviđa da zaposleni imaju pravo na otpremninu u iznosu od oko 1.800 evra po godini radnog staža i da ne mogu da dobiju otkaz mimo zakona. Međutim, nakon prodaje akcija Kompanije, kako je izjavila Čabarakapa, Vukotić je odustao od Kolektivnog ugovora.


I. P.


 

Tagovi

Povezani tekstovi