Spekulacije kao novinarski žanr

Radulović je rekao da praćenje štampanih medija potvrđuje stav da senzacionalizam nije saobrazan ozbiljnom i odgovornom novinarstvu, a da u tabloidima dominiraju neproverljivi izvori informacija i senzacionalno otvaranje tema koje nikada ne dobiju epilog. Tabloidi, ocenjuje Radulović, često se s neodmerenim kvalifikacijama odnose prema javnim ličnostima, kako prema pojedinim političarima, tako i prema estradnim ličnostima.
– Ipak, ohrabruje da je u štampanim medijima znatno manje diskriminacije po nacionalnoj ili verskoj osnovi, ali zabrinjava što su sve prisutniji ulični žargon i neukusne asocijacije, uključujući i fotomontaže. Tom trendu najviše se odupiru Danas i Politika – dodao je Radulović. On je uočio i novi „žanr“ u štampanim medijima, a to je „spekulativno novinarstvo“ koje je krcato novinarskim nagađanjima.
Avgustovsko stanje u štampi Radulović je nazvao „kiseljenje krastavaca“, u smislu da su se zauzimale startne pozicije za predizbornu kampanju. S tim se saglasio Dušan Pavlović, docent na Fakultetu političkih nauka, koji smatra da se na parlamentarne izbore neće čekati do decembra 2007. Pavlović je uočio dva moguća scenarija za vanredne izbore: prema prvom, ako se stekne rok za hapšenje Mladića, ako ne bude ništa od pregovora sa EU, i ako onda G17 Plus ispuni obećanje i napusti Vladu, dominantna tema novih izbora bile bi evropske integracije i na njima bi imale izglede da bolje prođu partije koje imaju šta da kažu suvislo o Evropi. Ako, međutim, dođe do nepovoljnog finalnog rešenja za Kosovo do kraja godine, i ako zbog toga Koštunica sam odluči da se povuče i ide na izbore, onda će veće šanse na njima imati takozvane patriotske partije. Pavlović smatra da je u tom slučaju izvesna koalicija DSS – SRS. Z. P.

Tagovi

Povezani tekstovi