Špigl: Nagrađivani novinar dobio otkaz zbog izmišljanja priča

Klas Relocijus je „u velikoj meri falsifikovao priče i čak izmišljao sagovornike“, navodi Špigl.

Među tekstovima čija se istinitost dovodi u pitanje su i oni koji su osvojili nagrade ili su bili nominovani, dodaju oni.

Relocijus (33) je priznao da je obmanjivao čitaoce u 14 priča objavljenih za Špigl, ističu iz njuz magazina.

U saopštenju objavljenom u sredu, nemački list dodaje da radi na utvrđivanju koliki je tačno bio opseg Relocijusovih „fabrikovanja“.

Sve je izašlo na videlo kada je Recolocijusov kolega, koji je radio sa njim na jednoj priči, posumnjao u njegovo izveštavanje.

Iako je prvo negirao sve optužbe, Relocijus je nedelju dana kasnije priznao da je više puta izmišljao čitave pasuse tekstova, navode iz Špigla.

U nekim pričama čak postoje ljudi koje nikada nije sreo ili sa kojima nikada nije pričao.

„Po njegovom priznanju, postoji najmanje 14 takvih tekstova“, ističu iz časopisa.

Iz Špigla navode i da je su njegovi postupci učinjeni „sa namerom“ i „metodično“.

„Istraga o Relocijusovoj priči o imigraciji i granici između SAD i Meksika otkrila je da je fabrikovao informacije o grafitu u Minesoti na kojem je navodno pisalo ‘Meksikanci, niste poželjni ovde’“.

Slične informacije pojavile su se i u drugim pričama poput zatvorenika u Gvantanamu, kao i o NFL kvoterbeku Kolinu Kaperniku.

Relocijus, koji je u Špigl došao 2011. kao frilenser, izjavio je da duboko žali zbog svojih postupaka i da je posramljen.

Napisao je oko 60 tekstova za Špigl, a za mnoge kaže da su potpuno istiniti.

List iz Hamburga se izvinio čitaocima i istakao da je „šokiran“ otkrićima, opisujući ih kao „nisku tačku u 70-godišnjoj istoriji Špigla„.

Tagovi

Povezani tekstovi