Spomen ploča nestalim novinarima – po četvrti put

oteti-novinari-kosovo

[box align=’box-center’ id=’7662′]

Spomen ploča je postavljena pored puta, na mestu gde su 1998. godine nestala dva novinara Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, o čijoj se sudbini ni danas ništa ne zna.

Na tabli je, na srpskom i albanskom jeziku, ispisano „Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih.“

Sa mesta gde je spomen obeležje po četvrti put postavljeno, generalni sekretar UNS Nino Brajović kazao je da to novinarsko udruženje i danas traži od nadležnih tužilaštva da pokrenu istragu i pronađu one koji su kidnapovali sve kolege novinare kako srpske tako i albanske nacionalnosti.

„Svima kojima smeta ova poruka ‘Tražimo ih’ i koju moramo četvrti put da postavljamo na ovom mestu gde su pre 17 godina oteti Đuro Slavuj i Ranko Perenić poručujemo ‘Naćićemo ih!“, naglasio je Brajović, a saopštio je UNS.

Prema rečima Brajovića, oni koji su ih kidnapovali „su ovde negde blizu nas, ali je ruka pravde daleko od njih zato što su oni, čija je dužnost da pronađu kidnapere i da ih kazne ili njihovi jataci ili su nesposobni ili su zastrašeni ili su korumpirani“.

Predsednik DN Kosova i Metohije Budimir Ničić napomenuo je da je na postavljanje ploče nestalim novinarima pozvano više od 20 ambasadora na Kosovu kao i predstavnici EULEKS-a i OEBS-a, ali da se niko tom pozivu nije odazvao.

 Postavljanje ploče nestalim novinarima nadgledali su pripadnici KFOR-a i Kosovske policije.

Ploča je rušena unazad tri godine, ubrzo po postavljanju. 

Kosovska policija i drugi nadležni do sada nisu otkrili ko je i zašto rušio ploču na kojoj na srpskom i albanskom jeziku piše „Ovde su 21. avgusta 1998. godne nestali novinari. Tražimo ih.“

Pre postavljanja ploče nestalim novinarima predstavnici UNS i DN KiM sreli su se sa zamenikom predsednika opštine Gračanica Ljubinkom Karadžićem i predsednicom SO Gračanica Brankicom Kostić i obišli lokaciju u Gračanici na kojoj je ta opština UNS-u dodelila zemljište za izgradnju Novinarskog doma.

U Domu kulture u Goraždevcu u poslepodnevnim satima biće otvorena izložba fotografija Branka Belića i predstavljena foto-monografija „Lica“ u kojoj se prepliću poznati likovi novinara, slikara, glumaca, političara…

Tagovi

Povezani tekstovi