Споран јавни интерес

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Удружење новинара Србије (УНС) саопштили су јуче заједнички да је у расподели националних фреквенција за радиотелевизијске емитере и избору Управног одбора Радио телевизије Србије (РТС) игнорисан јавни интерес. „И у једном и у другом случају превасходно се водило рачуна да се намире интереси и потребе најутицајнијих политичких странака и крупног капитала”, оцењено је у саопштењу УНС-а и НУНС-а.

Савет радиодифузне агенције позван је да што пре јавности образложи одлуке о расподели фреквенција и прецизно изнесе разлоге због којих је сваки од емитера који су се пријавили на конкурс, одбијен или прихваћен. Истовремено, Републичка радиодифузна агенција (РРА) покренула је поступак испитивања законитости рада БК телевизије и позвала директора и главног и одговорног уредника БК ТВ Миломира Марића на данашњи састанак Савета РРА, саопштила је јуче Агенција. У саопштењу РРА наведено је да би Марић требало да се изјасни о налазу стручне службе која је констатовала кршења Закона о радиодифузији и других прописа.

УНС и НУНС сматрају недопустивим што у Управни одбор РТС-а није изабран „ниједан од неспорних медијских експерата” које су предложила та два удружења, грански синдикат медија „Независност” и Синдикат новинара Србије. „Састав Управног одбора више одражава однос политичких снага у српском парламенту, него што је израз потребе да се омогући да у што краћем року државна телевизија постане јавни сервис”, стоји у саопштењу удружења новинара.

РРА ће, како је најављено, од БК телевизије затражити правно ваљане доказе о именовању директора и главног и одговорног уредника, као и записник са седнице Управног одобра РТВ БК Телеком на којој је та одлука донета.

С обзиром на то да су већински власници (53,41 одсто) БК телевизије Европа осигурање (17,81 одсто) и Астра банка (35,60 одсто) – фирме у процесу ликвидације и да се до празника као директор у надлежном регистру водила Бојана Лекић, није јасно ко је и када Марића поставио на место директора и главног и одговорног уредника БК телевизије, наведено је у саопштењу.

„Поводом полуистина и дезинформација које у јавности шире БК телевизија и још неки незадовољни учесници јавног конкурса”, Савет РРА је указао да је процес издавања дозвола за емитовање програма јасно дефинисан Законом о радиодифузији.

У саопштењу РРА је наглашено да је овом законом изричито остављен рок од осам дана за достављање образложене одлуке Агенције учесницима конкурса, што ће Агенција правовремено и учинити.

В. Јокановић


 

Tagovi

Povezani tekstovi