Sporno „dečansko pitanje“

Povod je Gajićevo saopštenje pod naslovom „NIN-ovo jevanđelje po Jovanu Janjiću“, objavljeno na sajtu SPC 1. septembra kao odgovor na Janjićev tekst „Dečansko pitanje“ iz NIN-a od 28. avgusta.
Oba teksta bave se sukobima u ERP koji su kulminirali krajem prošlog meseca odlukom episkopa raško-prizrenskog Artemija (Radosavljevića) da razreši svih dužnosti u Eparhiji svog vikara episkopa lipljanskog i igumana dečanskog Teodosija (Šibalića), čemu su bile posvećene dve sinodske sednice. Janjićev pravni zastupnik podneo je u petak Prvom opštinskom sudu u Beogradu privatnu krivičnu tužbu zbog uvrede protiv jereja Gajića. Janjić, između ostalog, smatra neprihvatljivom i uredljivom Gajićevu tvrdnju da poput „apokrifnih jevanđelja, koja svojom neverovatnošću lažnih otkrića iz života Hristovog pokušavaju uzdrmati i izazvati sumnju u najsvetije, novinar NIN-a, ne po prvi put, tumači zbivanja u Crkvi i oko nje na neverovatno apokrifan i ne manje neistinit i perfidan način tvrdeći, između redova, da mali crkveni činovnici i urednici, ni manje ni više, vrše pritisak na njegove ili neke druge velike urednike i novinare“. Takođe je sporan i Gajićev komentar da „autor teksta u NIN-u s „posebnom zabrinutošću“ optužuje Sveti sinod da vodi „neprimerenu kampanju protiv episkopa Artemija“ i, gle čuda, gradeći se većim papom i od samog pape, brani ga od njegove rođene Crkve“.
– Ako u mom tekstu ima nečeg netačnog, zašto nisu to jasno rekli i demantovali. NIN bi to objavio. Umesto demantija, koristeći zvanični sajt SPC, iznose uvrede i neistine na račun novinara NIN- a koji je dosad napisao više stotina novinskih stranica i nekoliko knjiga iz života SPC i koga dosad nikad niko iz Crkve nije demantovao – izjavio je za Danas Jovan Janjić.
On kaže da se na privatnu tužbu protiv Gajića odlučio zbog toga da se „autor tog panfleta ne bi zaklanjao iza Sinoda i da se u polemiku, svesno ili nesvesno ne bi uvlačila i Crkva“. Janjić smatra da sporni tekst sveštenika Gajića ima za cilj „zastrašivanje medija i udvoljavanje određenim političkim krugovima“, a da se on našao na meti Informativne službe SPC zbog „tekstova u kojima se žestoko protivio smeni patrijarha srpskog Pavla“.
Jerej Gajo Gajić nije želeo da komentariše za Danas Janjićevu tužbu dok o njoj zvanično ne bude obavešten. On je nedavno dužnost glavnog i odgovornog urednika Informativne službe SPC predao Ivici Čairoviću i obavlja posao sekretara Sinoda za međucrkvene odnose. Gajić nije želeo da komentariše ni spekulacije da je u međuvremenu izabran za asistenta na Bogoslovskom fakultetu SPC.


J. Tasić

Tagovi

Povezani tekstovi