Otvoreno pismo novinara Jetona Ismailija

Sramna odluka Osnovnog tužilaštva u Vranju

sudija-icekic-telegraf-2

Predsedniku Republike Aleksandaru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, ministarki pravde Maji Popović, stranim diplomatskim i predstavništvima u Srbiji i domaćim i međunarodnim organizacijama za zaštitu novinara

 

 

Ovim pismom obaveštavam širu javnost da je Osnovno tužilaštvo u Vranju donelo sramnu odluku o odbijanju krivične prijave protiv dvojice osumnjićenih povodom pretnji mojoj porodici u avgustu 2020. godine, zbog izveštavanja portala koji uređujem oko situacije sa pandemijom uzrokovanom Covidom-19.

 

U obrazloženju ove odluke jasno je da je zamenik tužioca izbegao činjenice koje su očigledne i samo na osnovu lažnih izjava osumnjičenih doneo ovu skandaloznu odluku.

 

Isto tako, nikada nije uzeo u obzir upad osumnjičenih u moju kuću i pretnje koje su upućivane mojoj supruzi, priznavši samo laži osumnjičenih da su oni navodno bili samo u blizini moje kuće.

 

Čak i da je to tačno, zamenik tužioca nije se upitao, šta su osumnjičeni tražili u blizini moje kuće?

 

Ova odluka tužioca je sumnjiva jer iza nje sigurno stoji određena pozadina koja  podrazumeva da postoje i druge implikacije u cilju sprečavanja vršenja profesionalnih zadataka u informisanju javnosti.

 

Na ovakav zaključak uverava me i činjenica da me zamenik tužioca nije blagovremeno obavestio o Odluci, kako je to zakonom predviđeno, već je to učinio sa zakašnjenjem od godinu dana, tek nakon mog zahteva za pružanje informacije o predmetu.

 

Ovaj akt predstavlja tešku zakonsku povredu i za tako nešto ova osoba (zam. tužioca) zaslužuje da bude kažnjena.

 

Imajući u vidu sve navedene činjenice, pozivam sve državne instance, predsednika Republike, premijera zemlje, Ministarstvo pravde, Visoki savet tužilaca i dr. da se pozabave mojim slučajem.

 

Nadam se da moja nacionalnost neće uticati na to da počinioci budu kažnjeni.

 

Sa posebnim akcentom pozivam kolege iz organizacija za zaštitu prava novinara u zemlji i inostranstvu da osude ovaj čin i da  zajednički pokrenemo novi postupak protiv osumnjičenih, uključijući i mere protiv zamenika tužioca u ovom predmetu ali i drugih elemenata umešaniih u ovom procesu.

 

Pozivam strane diplomatske misije da se svojim autoritetom angažuju na rasvetljavanju ovog slučaja, da se stave u moju odbranu, ali i svih ostalih kolega u Srbiji koji se suočavaju sa sramnim i skandaloznim odlukama Tužilaštva i sudova.

 

Takođe tražim da  Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za tehnološki kriminal,  što pre otkrije tri slučaja pretnji koje sam prijavio policiji prošle godine, a vezane sa istim gorepomenutim slučajem, i da protiv osumnjičenih podnese krivične prijave.

 

Na kraju, obaveštavam širu javnost  da ću  mojim slučajem ići do kraja, sve dok počinioci ne dobiju zasluženu kaznu.

 

S poštovanjem,

 

Jeton Ismaili, urednik informativnog portala Folonline

 

U Bujanovcu, 3. februara 2022.

Tagovi

Povezani tekstovi