Srbija: Predsednica Evropske federacije novinara (EFJ) poziva vlasti u Srbiji da poštuju novinare

Maja Sever, izvor: snimak ekrana N1
Maja Sever, izvor: snimak ekrana N1

Incidenti nepoštovanja rada novinara u Srbiji sve su brojniji. Predsednica EFJ-a Maja Sever osudila je ove napade. Ona je pozvala vlasti da poštuju ulogu i misiju medija u demokratskom društvu.

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predstavila je 27. jula program EU Digitalna Evropa u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, u prisustvu ministra informisanja Mihaila Jovanovića i šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuela Đaufreta. Novinari su bili pozvani na događaj. Međutim, oni su bili zaključani u prostoriji iz koje nisu mogli da postavljaju pitanja i iz koje su mogli da izađu tek nakon što su zvanični predstavnici otišli.

 

Ovaj incident se dogodio u atmosferi sve češćih napada na novinare, posebno napada koje su inicirali ili podstakli visokorangirani političari: kampanje uvreda ili uznemiravanja na internetu, omalovažavajući komentari, proizvoljna ograničenja pristupa konferencijama za štampu, itd.

 

Vladan Sekulić, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS), vladajuće političke stranke od 2012. godine, objavio je 10. jula video na Instagramu kojim targetira na novinare i voditelje medija N1, Nove S i dnevnog lista Nova. Ovu praksu uznemiravanja podržao je 11. jula još jedan visoki partijski funkcioner Vladimir Đukanović.

Ekipi N1 25. jula nije bilo dozvoljeno da prisustvuje konferenciji za novinare Vlade Srbije zbog nedostatka prostora, uprkos tome što su dan ranije dobili poziv. Ranije, ekipama N1 je odbijena dozvola za izveštavanje sa javnih mesta kao što su aerodromi, pijace na otvorenom, opštinski bazeni, rečne plaže i druge lokacije.

 

Predsednica EFJ-a je 31. jula, s obzirom na sve veći broj incidenata, pozvala premijerku Brnabić da preispita svoj odnos prema novinarima u Srbiji. Ona je govorila i o video snimcima na društvenim mrežama kojima se targetiraju novinari Nove, N1 i Danasa.

 

„Moram da priznam da sam bila šokirana kada sam videla te video snimke. Ne razumem kako neko može da uradi tako nešto. To što je to urađeno poluamaterski ne znači da ove pretnje nisu opasne”, rekla je ona na TV Nova. Maja Sever je takođe istakla ozbiljnu odgovornost političara i državnih službenika koji emituju ili prenose takve video snimke, pozivajući Vladu da javno osudi ove napade.

 

Od svog pokretanja 2015. godine, Platforma Saveta Evrope za zaštitu novinarstva zabeležila je 74 ozbiljna kršenja slobode štampe u Srbiji. Rešeno je jedva 9 slučajeva (12%), a na 31 upozorenje (42%) vlasti u Srbiji do danas nisu odgovrile.

 

Tagovi

Povezani tekstovi