Srbija tone u medijski mrak

5-do-12

[box align=’box-center’ id=’7407′]

Srbija je u izveštaju Međunarodne organizacije Fridom haus (FH) nastavila tendenciju pada, i to od tri poena samo za poslednjih godinudana. To je na svetskoj listi najveći pad slobode medija posle Venecuele i Turske.

U osvrtu na porazne rezultate, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović ukazuje da izveštaj potvrđuje ono na šta je ta organizacija ukazivala. Svrstavanje Srbije na treće mesto država sa najvećim padom medijskih sloboda, kako kaže, ogolilo je postojeće pritiske u oblasti informisanja, koji su za rezultat imali ukidanje nekih emisija i obaranje sajtova.

Ističe da je uzrok tome što Srbija živi u pritvrečnoj situaciji, sa dobro ocenjenim medijskim zakonima, i praksom koja se pokazuje kao suprotna regulativi.

– Nema političke volje da se poštuje sloboda izražavanja, a vlast je najodgovornija i za sužavanje kritičkog dijaloga, jer sve čini da dobre strane tog zakona nemaju efekta u praksi. Dodatno nas uznemirava što vladajuće strukture prilično olako shvataju kritike spolja i iznutra, pa nema želje da ide u susret zahtevima za slobodu medija i građanima da se omogući objektivno informisanje – kaže Obradović za „Vesti“.

Da Srbija u ovom momentu ne može da se podiči stanjem slobode medija ni ekonomskim položajem novinara, smatra i zaštitnik građana Saša Janković.

On je ocenio da je svetski dan slobode medija obeležen s ugušenim osećajem zadovoljstva, jer je donošenje novih medijskih zakona ostalo u senci tabloidizacije države i nastavka pritisaka na nezavisne medije i novinare. Fridom haus u izveštaju objašnjava da je pad Srbije zabeležen najviše zbog „Vlade koje je povećala uznemiravanje novinara, zbog ograničavanja rada, i pada raznovrsnosti medija posle ukidanja nekih političkih emisija“.

– Vlada Aleksandra Vučića pokušavala je da ograniči izveštavanje o majskim poplavama, ali ima i povećane neprijateljske retorike i uznemiravanja nezavisnih novinara – navodi ova organizacija.

Izveštaj FH, prema rečima direktora Centra za praktičnu politiku Dragana Popovića, potvrda je onoga na šta domaća i međunarodna javnost ukazuje, a to je da se medijske slobode neprestano umanjuju. Popović kao veliki problem ističe najrazličitije vrste pritisaka na medije.

– Ti pritisci idu od ekonomskih do političkih. Izvršna vlast vrši uticaj na uređivačku politiku, a na delu smo videli i ukidanja TV emisija. To nas je dovelo na loš put i hitno bi nešto moralo da se uradi – kaže Popović za naš list.

Pad Srbije na svetskim rang-listama medijskih sloboda Udruženje novinara Srbije (UNS) ne vidi samo kao posledicu lošeg materijalnog položaja novinara, već i kao nastavak prakse vlasti i političara da koriste medije za političke obračune.

Zato, kako kažu, moraju da ponove ocenu da slobodnog novinarstva nema u uslovima bede, korupcije i straha od vlasti.

– Godina za nama izbacila je na medijsku površinu surovu činjenicu da slobodi medija ne preti opasnost samo od vlasti nego i od anonimnih čuvara privatnog kapitala – kažu u UNS-u i podsećaju da je ugašena kultna politička emisija Olje Bećković „Utisak nedelje“, bez obzira na gledanost, apele građana, kolega i uglednih ličnosti. U ovom udruženju podsećaju i da su sve vlade obećavale da će istražiti sporne privatizacije, uključujući i „Večernje novosti“ i „Politiku“, ali reč nisu održale.

Tagovi

Povezani tekstovi