Srbija zabeležila lošije rezultate

sloboda-13

[box align=’box-center’ id=’7378′]

Svetski dan slobode medija obeležen je juče i u Srbiji, a akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“ novinarskih udruženja odazvali su se B92, RTS i Studio B. Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvali su novinare i medijske radnike da od 11.55 do 12 prekinu program u elektronskim medijima, pročitaju Proglas ili ga objave na ekranima, a da u onlajn i štampanim medijima objave Proglas.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poziva medijske radnike da se suprotstave unižavanju profesije i učine sve kako bi unapredili ugled novinarstva i vratili poverenje građana. „Uloga i cilj medijskih poslenika mora biti slobodno i odgovorno informisanje i stvaranje kritičke javnosti u društvu, a ne ispunjavanje želja političkih i ekonomskih moćnika. Vlast i država su dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede uslove za slobodan rad, bez pritisaka i cenzure. Novo medijsko zakonodavstvo mora zaživeti kako bi se stvorili svi neophodni uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodna i fer utakmicu na medijskom tržištu“, poručuje NUNS. U svom proglasu UNS je naveo da je sloboda medija u Srbiji ugrožena jer novinarstvo nije nikada bilo u težem ekonomskom položaju. „Pad Srbije na svetskim rang-listama medijskih sloboda nije samo posledica materijalnog položaja novinara, nego i nastavljanja prakse vlasti i političara da koriste medije za političke obračune. Zato i ove godine, na Svetski dan slobode medija, moramo ponoviti da nema slobodnog novinarstva u uslovima bede, korupcije i straha od vlasti“, poručuje UNS. Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da se Srbija ne može podičiti stanjem slobode medija, niti ekonomskim položajem novinara. „Svetski dan slobode medija ove godine obeležavamo sa ugušenim osećajem zadovoljstva, jer je donošenje novih medijskih zakona ostalo u senci tabloidizacije države i nastavka pritisaka na nezavisne medije i novinare“, ocenio je Janković. Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić poručio je povodom Svetskog dana slobode medija da država i društvo treba da što pre pronađu odgovore na otvorena pitanja, poput finansiranja medija, njihovog vlasništva i sve učestalije tabloidizacije. Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je bezrezervnu podršku slobodi medija, ističući da se snažno protivi svim oblicima pretnji, pritisaka i ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskim kampanjama diskreditacije i ugrožavanja ljudskih prava, koja su ključna za opstanak i razvoj demokratije.

Čestitajući medijskim poslenicima Svetski dan slobode medija, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je istakao da je „odlika svakog, pa i najrazvijenijeg demokratskog društva, da se uvek, iznova i bez prestanka bori za slobodu medija, ali i za visoke standarde profesionalnog, odgovornog i nepristrasnog novinarstva“. Povodom Svetskog dana slobode medija Nova stranka ukazuje da se mediji u Srbiji danas mahom nalaze „u zatočeništvu Aleksandra Vučića, koji direktnim pritiscima, finansijskim ucenama i podmetanjem besramnih laži umesto informacija preti da trajno obesmisli pravo na slobodu javne reči, a time i uruši javnost u celini“. Na Svetski dan slobode medija Socijaldemokratska stranka (SDS) podseća da je borba za slobodu medija temelj borbe za slobodu celokupnog društva i svakog njegovog pojedinca, i podržava borbu novinara za povratak ugleda novinarske profesije u Srbiji, saopštila je ova stranka. „Nažalost, medijska situacija sa kojom se danas suočavamo u Srbiji svedoči ne samo o alarmantnoj situaciji u pogledu slobode medija već i o niskom stepenu demokratičnosti i slobode našeg društva“, navodi SDS. Biro za društvena istraživanja ukazuje da su mediji u Srbiji žrtva nedovršene  kako društvene, tako i medijske tranzicije. „U Srbiji je manjak političke volje da se ova oblast društva uredi u skladu sa potrebama demokratskog društva u kojem su mediji sredstvo informisanja, kritičkog sagledavanja, odnosno kontrolor svih grana vlasti. Trogodišnji BIRODI monitoring izveštavanja medija govori da su oni postali sredstvo promocije, propagande, a u poslednje vreme i sredstvo javnog odstrela“, primećuje BIRODI. Novinari Pomoravskog okruga juče su u Jagodini, na glavnom gradskom trgu, obeležili Svetski dan slobode medija, zahtevajući bolji ekonomski položaj medija, bezbednost novinara i produženje privatizacije medija do kraja godine. Oni su, i ovog puta, podsetili državne organe da ni posle 14 godina nije otkriven ubica a ni nalagodavci ubistva jagodinskog novinara Milana Pantića a ni Slavka Ćuruvije i Dade Vujasinović, koji su ubijeni radeći svoj posao. Svetski dan slobode medija Srbija je dočekala sa lošim rezultatima. Prema izveštaju Fridom haus, Srbija je jedna od zemalja koja je zabeležila najveći pad u 2014. u odnosu na godinu pre i sa karakteristikom delimično slobodne, rangirana je na 80. mesto od 199 zemalja, zajedno sa Hrvatskom i Indijom. Srbija je u odnosu na 2010. godinu pala za sedam poena, dok je u odnosu na 2013. ostvarila pad od tri poena, što je najveći pad posle Venecuele i Turske, tvrdi Fridom haus. Prema izveštaju organizacije Reporteri bez granica (RSF) za 2014. godinu, na svetskoj listi po slobodi medija Srbija se nalazi na 67. mestu od ukupno 180 zemalja.

<!—->

„Vlast u Srbiji guši kritičko izveštavanje, dok se različitim, posebno finansijskim pritiscima, narušava nezavisnost uređivačke politika medija. Razvoj medijske situacije ne vodi ka željenom, evropskom cilju“, ukazuje RSF. Srbija se našla na trećem mestu evropskih zemalja u kojima su se od maja 2014. do aprila 2015. najviše kršile medijske slobode, pokazuje izveštaj organizacije Indeks cenzure. Ova organizacija je samo u Srbiji, uključujući i Kosovo (16 slučajeva), dokumentovala 74 slučaja napada na novinare i fotoreportere, otpuštanja novinara i urednika zbog kritike vlasti, prebijanje, obaranje sajtova, zastrašivanje novinara i urednika, uništavanje kola novinarima zbog izveštavanja, hapšenja zbog širenja panike tokom poplava, ali i verbalne napade čelnika fudbalskih klubova, ministara i političara na vlasti, kao i čelnike državnih i javnih preduzeća na novinare. Ispred Srbije našle su se Turska sa 114 slučajeva kršenja medijskih sloboda i Mađarska sa 93 slučaja. Zanimljivo je da se odmah iza Srbije nalaze zemlje članice EU – Italija – 71 slučaj kršenja medijskih sloboda, Nemačka – 48, Francuska – 41 i Rumunija 39. U Bosni i Hercegovini zabeleženo je 30 slučajeva kršenja medijskih sloboda, dok je u Velikoj Britaniji zabeleženo 29 slučajeva, a u Makedoniji 25. Od zemalja regiona, u Crnoj Gori je zabeleženo 16 slučajeva, Hrvatskoj 15, Sloveniji i Albaniji po 10, a u Bugarskoj šest. Izveštaj mapiranja medijskih sloboda obuhvata sve zemlje članice Evropske unije, ali i zemlje kandidate za EU, a za godinu dana zabeležena su 762 slučaja različitih napada na novinare i slučajeva cenzure. Kako se navodi u godišnjem izveštaju, 13 medijskih radnika je bilo ubijeno u Evropi zbog njihovog posla, a novinari su bili napadani, zastrašivani, upućivane su im pretnje smrću ili batinama, policija i vladini zvaničnici su hapsili i ispitivali novinare, a televizijski programi su bivali otkazivani zbog cenzure. Zabeleženi su i slučajevi da su ekstremističke grupe napale medije, a hakeri obarali internet sajtove sa vestima. Uređivačke politike velikog broja medija u Srbiji usklađene su sa političkim prioritetima vlasti ili centara moći, veoma mali broj medija, koji su očuvali integritet i kredibilitet, uglavnom su na ivici egzistencije, objavila je organizacija Transparentnost Srbija (TS) deo svog istraživanja, povodom Svetskog dana slobode medija.

Tagovi

Povezani tekstovi