Srećković: Poziv na bojkot hrvatske robe je skandalozan

Pomoćnik ministra trgovine, turizma i usluga Srbije Srđan Srećković ocenio je da je taj oglas „skandalozan“ i da će zbog toga biti kažnjeni i oglašivač i list. On je kazao da se takvim oglašavanjem direktno krši Zakon o oglašavanju, a da su kazne između 100.000 i tri miliona dinara. Srećković nije mogao da precizira kolika će kazna biti za Glas javnosti a kolika za oglašivača, navodeći da će to utvrditi tržišna inspekcija.


Direktor Biroa za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije (PKS) Milivoje Miletić rekao je agenciji Beta da PKS oštro osuđuje i ovaj ali i bilo koji slučaj u kojem bi se neka srpska firma u Hrvatskoj suočila sa problemom raspolaganja svoje imovine i kapitalom.


Miletić je istakao da do sada nijedna hrvatska firma u Srbiji nije naišla na sličan problem. On je dodao da o dobroj saradnji hrvatske i srpske privrede govori i nedavno osnovani Hrvatsko-srpski poslovni klub.
Objavljivanje oglasa u Glasu najoštrije su juče osudili i Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).


Predsednik Udruženja novinara Srbije Nino Brajević rekao je agenciji Beta da objavljivanje oglasa podleže etičkim standardima i da bilo kakva diskriminacija nije u duhu profesionalnog kodeksa.
„Komercijalni interes izdavača podleže etičkim standardima i dobrom ukusu i poznato je da ozbiljne medijske kuće vode računa o tekstovima oglasa“, rekao je Brajović.


 


Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće rekla je agenciji Beta da, bez obzira da li je taj oglas komercijalni ili ne, u njemu se poziva na govor mržnje, što nije dozvoljeno, ne samo po kodeksu NUNS-a već ni po Zakonu o javnom informisanju.
„Svaka izdavačka kuća morala bi da zna da je to zabranjeno i prema tome konsekvence za to će morati da snose i izdavač i urednik i vlasnik Glasa javnosti, rekla je predsednica NUNS-a pozivajući se na Zakon o javnom informisanju. Ona je izrazila žaljenje što je moguće da se takav oglas pojavi u srpskim glasilima.


U oglasu objavljenom u prekjučerašnjem izdanju Glasa, koji su potpisali „Prognani Srbi“, poziva se na protest zbog otvaranja supermarketa „Idea“ na Novom Beogradu, čiji je vlasnik hrvatski „Agrokor“. „Imocentar“, u kojem se nalazi supermarket „Idea“, otvoren je juče u novobeogradskom bloku 64, ali nije bilo građana koji su protestovali zbog otvaranja.

Tagovi

Povezani tekstovi