Sredstva informisanja na Kosovu podeljena po etničkoj osnovi

Nedostaci u profesionalizmu novinara, koji su bili prisutni pre i posle nasilja marta 2004, u međuvremenu su ispravljeni na najbitnijem nivou, uredničkom – rekao je on.
Harašti je naglasio da izveštaj OEBS-a pokazuje da je stanje u medijima znatno poboljšano nakon donošenja serije zakona, uključujući i zakon o elektronskim medijima.

U izveštaju je pohvaljeno i uspostavljanje nezavisne komisije za medije, koja ima regulatornu funkciju, osnivanje saveta za štampu, koji se bavi etničkim pitanjima, i nedavno usvojen zakon za kažnjavanje klevete.


Konstatuje se da podela po etničkim osnovama u medijima ostaje problem, i ističe da bi napredak mogao da se očekuje kroz fond za medije etničkih manjina, koji se finansira iz budžeta za javni servis, u visini od 5 odsto.


„Snažno podržavam uspostavljanje drugog kanala na javnom servisu koji bi bio plaćen iz sredstava fonda za manjinske medije. To otvara mogućnost pružanja kvalitetnog programa manjinama u većem obimu nego što je to sada slučaj“, ocenio je Harašti.


On je pozvao novinarska udruženja da uključe novinare pripadnike manjina u svoje redove. Prema njegovim rečima, zbog prirode društva na Kosovu neophodno je da se mediji manjina i albanski mediji bolje povežu.


Harašti je naveo da se preostali izazovi za medije na Kosovu tiču pre svega poslovnog okruženja.
„Preporučujem uvođenje bolje raspodele prihoda od oglasa između javnog servisa i komercijalnih stanica, kako bi i jedni i drugi ekonomski preživeli“, rekao je on.


Da bi štampa bila izložena manjem pritisku Harašti je zatražio da se za štampu ukine porez na dodatnu vrednost.
On je istakao da je OEBS uključen u pružanju pomoći u razvoju medija na Kosovu i Metohiji, pošto je misija ove organizacije zadužena za sprovođenje takozvanog trećeg stuba UNMIK-a koji se tiče demokratizacije i stvaranje institucija, uključujući razvoj medija.


 

Tagovi

Povezani tekstovi