Srpska policija hitno da istraži podmetanje požara

Jovanović je izjavio da je video nadzor u komšiluku zabeležio dva maskirana muškarca kako bacaju zapaljive naprave u garažu, nakon čega se vatra rasplamsala i obuhvatila kuću. Postoje izveštaji u kojima se navodi da su ispaljeni meci ispred vrata kako bi sprečili porodicu da napuste kuću. Porodična kuća Jovanovića je uništena u požaru, a novinar i njegova porodica su trenutno smešteni kod prijatelja.

“Napad na Milana Jovanovića je jedan od najekstremnijih napada na novinarsku profesiju u poslednjoj deceniji”, rekao je Slavisa Lekić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i dodao: “Jovanović je dobijao anonimne pretnje i bio predmet pritisaka usmerenih od strane lokalnih funkcionera. Jovanovićev urednik, Željko Matorčević teško je prebijen 10. novembra ove godine. Jovanović je pretnje prijavio policiji, ali oni nisu uspeli da spreče podmetanje požara. Institucije moraju da reaguju brzo i izvedu počinioce pred lice pravde.”

Regionalna platforma se pridružuje Nezavisnom udruženju novinara Srbije u zahtevu nadležnim institucijama da ovom slučaju daju prioritetan status. Pozovamo ih da sprovedu detaljnu istragu, kazne napadače i dokažu svoju posvećenost obezbeđivanju sigurnih uslova za rad novinara.

U 2018. godini u Srbiji je zabeleženo ukupno 22 incidentra, šest fizičkih napada i 18 verbanih pretnji, dok je broj zabeleženih pritiska daleko veći i iznosi 66.

Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Društvo novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, Beograd, 13/12/2018

Tagovi

Povezani tekstovi