Srpske novine „odletele” sa aerodroma u Surčinu

aerodrom-nikola-tesla

[box align=’box-center’ id=’7767′]Prvo su avioni „Er Srbije” iz ponude nacionalnog avioprevoznika izbacili srpske novine, da bi pre dva dana sva srpska dnevna štampa i politička periodika nestala i sa Aerodroma „Nikola Tesla”. U kioscima „Dufrija”, trgovinskog lanca koji drži sve prodavnice na beogradskom aerodromu, od utorka više nije moguće kupiti srpske dnevne novine ili političke magazine. Nisu samo putnici bili neprijatno iznenađeni već i Udruženje novinara Srbije, Asocijacija medija, distributeri, a pogotovo urednici i novinari listova koji su odlukom „Dufrija” proterani sa rafova. Menadžment te misteriozne kompanije sa sedištem u Švajcarskoj, sa čijim vlasnicima novinari „Politike” juče nisu uspeli da stupe u kontakt, nisu se ni javno oglašavali.

Srpske novine „odletele” sa aerodroma u Surčinu

Naši reporteri su se uverili da su na rafovima „Dufrija” izložene samo strane novine i domaća „zabavna” periodična štampa. „Beokolp”, domaći distributer koji snabdeva aerodromske prodavnice novinama, dobio je od „Dufrija” samo šturo obrazloženje da kompanija ima „internih problema” sa Aerodromom „Nikola Tesla”. Iz „Tesle” su odmah demantovali ove tvrdnje, ističući da „Dufri” kao zakupac maloprodajnog prostora u beogradskoj vazdušnoj luci ima isključivu nadležnost za prodajnu politiku i asortiman proizvoda.

– Na njihovu ponudu Aerodrom „Nikola Tesla” ne može uticati – navodi se u saopštenju, uz podsećanje da su u nadležnosti „Dufrija” restorani, barovi, kafići i kiosci na aerodromu. Udruženje novinara Srbije juče je ocenilo da „Dufri” ima „monopol na prodaju štampe” i da se na ovaj način krše zakonska prava građana na informisanje, odredbe Zakona o javnom informisanju koje omogućavaju slobodu distribucije, te zakonski paragrafi kojima se reguliše zaštita konkurencije.

UNS čak smatra da je aerodrom kao davalac zakupa dužan da obezbedi da zakupac maloprodajnog prostora poštuje zakon i da u protivnom, naročito ako zakupac ima monopol na prodaju, davalac zakupa treba da raskine ugovor. Reporteri „Politike” su se juče na aerodromu uverili da prodavci u „Dufrijevim” prodavnicama imaju originalnija tumačenja za nedostatak novina.

„Dok se premijer ne vrati iz Amerike, nema političke štampe”, objasnio je jedan od zaposlenih. Kasnije, u toku dana, „Politici” je stiglo novo obaveštenje od „Beokolpa”, u kojem se navodi da ih je „Dufri” informisao kako je prevazišao „interne poteškoće u okviru svog sistema” i da će od danas moći da se vrate na redovno snabdevanje i prodaju štampe.

U međuvremenu, pojedini oštećeni izdavači navode da će tražiti naknadu štete i tužiti „Dufri” zbog kršenja zakonskih odredbi o zabrani neovlašćenog sprečavanja prodaje časopisa i novina.

Za sprečavanje prodaje štampe – do tri godine zatvora

Neovlašćeno sprečavanje ili ometanje prodaje ili rasturanja časopisa i novina, kako piše u Krivičnom zakoniku, kažnjava se novčano ili zatvorom u trajanju do jedne godine. Prema članu 149 ovog dokumenta, ako to delo učini „službeno lice”, kazna zatvora može biti izrečena i u trajanju do tri godine.

Tagovi

Povezani tekstovi