Srpske redakcije sa KiM stale u zaštitu vlasnika kafića u Zvečanu, kog na mrežama od sinoć etiketiraju i optužuju da je „izdajnik“

portal-kossev

U jeku novih tenzija na Severu Kosova, jedna tema koja još od petka takođe dominira jesu brojni napadi na novinare. Društvo novinara Kosova svakodnevno izdaje saopštenja u kojima registruje slučajeve napada na medijske radnike, a do juče ih je prema ovoj statistici bilo 18 – svi usmereni na novinare koji izveštavaju na albanskom. I danas, takođe, javljaju o novim napadima, a ova tema je posebno internacionalizovana i deo je obraćanja i premijera Kurtija.

 

 

Međutim, od sinoć se na društvenim mrežama javno napada i vlasnik lokalnog kafića u Zvečanu i to nakon što su mu se albanski novinari javno zahvalili na gostoprimstvu tokom izveštavanja o krizi u ponedeljak.

 

Mladića M.P. u grupama na društvenim mrežama optužuju da je „izdajnik“ jer je navodno „u ponedeljak dao ključ kafića albanskim novinarima koji su izveštavali sa protesta da se zaključaju unutra, te da su iz njegovog kafića snimali Srbe, a on izašao iz kafića i nadgledao kako se njegov narod brani“. Takođe, u ovim objavama piše i da je on potom ispratio albanske novinare do njihovih automobila u Zvečanu.

 

Danas je grupa od oko 45 srpskih novinara sa Kosova, među kojima su četvoro novinara KoSSev portala, izrazila javnu podršku vlasniku ovog kafića – Zvečancu M.P. Deo njih se danas i slikao u blizini njegovog lokala.

 

Srpski novinari posvedočili su da su iz ovog kafića u ponedeljak izveštavali svi, kako lokalni srpski mediji, tako i međunarodni i albanski.

 

Sam vlasnik lokala takođe u izjavi za medije demantovao je navode da je albanskim novinarima dao ključ. Kazao je da je sve goste isto tretirao te da mu nije jasno kako je to na društvenim mrežama odjednom postao „izdajnik“.

 

I ne samo to. U ovom lokalu, osim WI FI mreže, pronašli su i zaklon od suzavca, šok bombi i nasilja kada su započeli neredi u ponedeljak.

 

Srpski novinari smatraju da je njegov gest tog dana bio isključivo profesionalan i građanski, odnosno da se prema svima ophodio kao prema gostima lokala.

 

Istovremeno, pozvali su administratore različitih stranica da na ovaj način ne ugrožavaju bezbednost mladića. Mole ih i da reakciju srpskih novinara objave.

 

Reakciju srpskih novinara koji izveštavaju sa Severa, prenosimo u celosti:

 

Grupa novinara redakcija na srpskom jeziku koji poslednjih dana izveštavaju iz Zvečana osudila je napade na Mladena Perovića, vlasnika kafića „Golden skaj“ koji dolaze sa društvenih mreža a u kojima se ovaj mladić naziva izdajnikom.

 

Na različitim stranicama je objavljena fotografija Perovića ispod koje se navodi da je dao ključ kafića albanskim novinarima koji su izveštavaju sa protesta da se zaključaju unutra, dok je on prešao preko mosta i odatle nadlgedao kako se narod brani dok su, kako ističu „šiptarski novinari“ snimali iz kafića Srbe. Takođe piše da je vlasnik kafića iste novinare ispratio iz Zvečana do njihovih automobila.

 

Međutim, u danu sukoba gosti kafića su najpre bili novinari koji izveštavaju na srpskom jeziku, te brojni građani Zvečana, a kasnije i albanske kolege. Neistina je da je Perović pružio utočište samo albanskim novinarima. Ovaj kafić je bio otvoren za sve goste, pa i novinare.

 

Istine radi, pojedini albanski mediji su nakon što su njihove kolege iz srpskih redakcija otišle iz kafića objavli kako su tu ostali „zaglavljeni“ zbog situacije. Pojedini srpski novinari su ih obavestili da mogu slobodno da izađu i da je prolaz otvoren što su neki od njih i uradili. Većina ih je ipak ostala u kafiću pa tek kasnije grupno izašla. Vlasnik kafića ih je, kako su i sami potvrdili, samo usmerio kuda da idu.

 

Međutim, posle objava na društvenim mrežama Mladen Perović je danas obavestio novinare da se oseća ugroženo i da strahuje za ličnu i bezbednost svog lokala.

 

Novinari brojnih redakcija na srpskom jeziku pružili su podršku Peroviću jer smatraju da je njegov gest bio isključivo profesionalan i građanski, odnosno da se prema svima ophodio kao prema gostima lokala. Istovremeno pozivaju administratore različitih stranica da na ovaj način ne ugrožavaju bezbednost mladića i mole da objave i našu reakciju.

 

Pozivamo sve da omoguće nesmetani rad novinara.

 

…….

 

Živojin Rakočević, predsednik Udruženja novinara Srbije

Budimir Ničić, Medija centar Čaglavica

Sanja Đokić, Medija centar Čaglavica

Jovica Karadžić, Medija centar Čaglavica

Nebojša Đokić, Medija centar Čaglavica

Zorica Vorgučić, Radio Kim

Živorad Arsić, Radio Kim

Bojan Ćirković, Radio Kim

Goran Avramović, Radio Kim

Andrija Igić, RTS

Vladimir Milić, RTS

Katarina Marinković, Medija centar Čaglavica

Milena Maksimović, TV Prva

Ana Markovic, TV Prva

Anđelka Ćup, Euronews Srbija

Vladislav Ćup, Euronews Srbija

Nikola Milosavljević, TV Prva

Maja Fićović, Radio Kosovska Mitrovica

Ivana Vanovac, Radio Kosovska Mitrovica

Daniela Tomašević, Radio Kontakt plus

Ana Marija Ivković, Radio Kontakt plus

Mirjana Milutinović, Radio Kontakt plus

Ivan Mitić, KoSSev

Nevenka Medić, KoSSev

Tatjana Lazarević, KoSSev

Dragana Vukosavljević, KoSSev

Sanja Sovrlić, novinarka

Dragana Zečević, Večernje novosti

Ivica Simić, Kosovo online

Ivan Radulović, Kosovo onlajn

Teodora Bojić, TV Kiss

Bane Nedeljković, Kosovo onlajn

Marija Trajković, Kosovo onlajn

Anel Grbović, Informer

Biljana Radomirović, Politika

Ivan Miljković, Radio Beograd

Zoran Kosanović, Al Džazira

Vanja Keser, Al Džazira

Darko Mirković, Kurir

Mladen Miletić, Kurir

Tanja Slavić, RTK2

Miloš Stanojković, RTK2

Dragana Cvetković, novinarka

Zoran Šaponjić, RT Balkan

Miodrag Draškić, snimatelj

Sanja Kecman, Jedinstvo

Rada Komazec, Jedinstvo

Povodom istog slučaja, nedaleko od ovog kafića za medije su govorili urednica informativnog programa Kim radija, Zorica Vorgučić, kao i novinar Budimir Ničić. Oni su i u izjavi za medije osudili etiketiranje vlasnika kafića u Zvečanu.

 

Tagovi

Povezani tekstovi