Srpski "Ajfel" niče iz pepela

Ono što je Ajfelova kula za Francuze, to je toranj na Avali za Beograđane. Kada ga budemo uspravili, biće to dokaz da je juče prošlo. Dižemo ga sa verom da Srbija nije više očajna… Biće ovde dva spomenika, jedan posvećen prošlosti – Spomenik neznanom junaku i ovaj drugi koji predstavlja budućnost – rekao je juče Aleksandar Tijanić, direktor RTS-a, ispred ruševina Avalskog tornja.


Obeležavanju početka radova na obnovi telekomunikacionog tornja na Avali prisustvovali su i Vojislav Koštunica, predsednik Vlade Srbije, i Velimir Ilić, ministar za kapitalne investicije.
Odbor za izgradnju tornja, na čijem je čelu ministar Ilić, krajem prošle godine dogovorio je početak popravke tornja.


Veliki broj članova Odbora, umetnika, sportista, novinara okupila je čvrsta rešenost da se simbol Beograda podigne iz pepela.
– Putnicima namernicima toranj je bio kao svetionik moreplovcima. Ovo je bilo mesto sa koga se kao na dlanu video Beograd i šumadijska pučina. Kada sam tog 29. aprila 1999. godine čuo da ga više nema, učinilo mi se kao da je nestao neko od najmilijih, zato smo rešili da ga opet podignemo iz temelja – rekao je Vojislav Koštunica, predsednik Vlade Srbije, označavajući početak radova na rekonstrukciji tornja.


Prema njegovim rečima, kada novi-stari toranj bude za koju godinu završen, pokazaće se da je svako stvaralaštvo moćnije od rušilaštva.
Ministarstvo za kapitalne investicije finansiraće iz vanbudžetskih sredstava raščišćavanje ruševina i pripremu terena.


– Ovo je veliki posao i naša obaveza. Ne možemo raditi nove velike projekte dok ovo ne završimo. Tender za Prokop i Bešku je u toku, za mesec dana most „Sloboda“ biće pušten u saobraćaj, kao i železnički most „Ostružnica“. Ali sve to je nedovoljno ukoliko ne počnemo da gradimo novi toranj – zaključio je Velimir Ilić.

I. Z – J. V.

Tagovi

Povezani tekstovi