Srpski medijski pejzaž kao pošast: Da li je peta nacionalna frekvencija jedina nada?

Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay

Nakon što je Regulatorna agencija za elektronske medije Srbije (REM) dodelila četiri nacionalne TV frekvencije provladinim kanalima, Reporteri bez granica (RSF) su ih kritikovali zbog nepoštovanja zakona i tražili da poštuju pravo na pluralističke vesti prilikom dodele nove, pete frekvencija.

Srbija je trenutno rangirana na 79. mesto od 180 zemalja u Svetskom indeksu slobode štampe RSF za 2022. i nastavlja da se bori sa mešanjem i kontrolom vlade, i nedostatkom podrške nezavisnim medijima.

 

„Srpski medijski pejzaž zagađen je propagandom, trgovinom uticajem i lažnim vestima, pošasti koja muči ceo Balkan, jer se srpski TV kanali emituju i u susednim zemljama“, rekao je Pavol Salai, šef odeljenja za Evropsku uniju i Balkan RSF-a.

„Za pravo na informisanje i medijski pluralizam u Srbiji i šire, od vitalnog je značaja da REM primenjuje zakon koji je na snazi i dodeli petu nacionalnu frekvenciju mediju koji može verodostojnije da garantuje uređivačku nezavisnost i novinarsku etiku od četiri postojeće televizije koje su dobile licence.”

 

U saopštenju za javnost RF se navodi „bezobzirnost ovih uticajnih TV kanala i spremnost regulatora da ignoriše njihove ekscese“, uključujući ponašanje vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića i Jutjub blogera Bogdana Ilića, koji je kritikovao prvog.

 

Mitrović je  zatim snimio dokumentarac kako bi „ocrnio“ svog kritičara, optužujući ga za „krivična dela”, „homoseksualne prakse”, pedofiliju i širenje polno prenosivih bolesti, piše Exit News.

 

„Osim što je klevetala Ilića, televizija Pink je prekršila i zakon zloupotrebom nacionalne frekvencije za zadovoljenje ličnih interesa svog vlasnika“, istakao je BIRODI, preneo je RSF.

Organizacija je istakla da je ovo samo poslednji primer nekažnjivosti za kanal koji ne prima nikakve sankcije od vlasti, a licenca Pink TV-a i dalje se preispituje.

 

„Jedina nada da ćemo videti nezavisni TV kanal na nacionalnom talasu sada leži u obećanoj novoj petoj frekvenciji – dugogodišnjem projektu u Srbiji – za koji će tender biti otvoren 11. oktobra“, napominju iz RSF-a.

Tagovi

Povezani tekstovi