Srpski novinari sa Kosova traže normalne uslove za rad

Srpski novinari u pismu navode da i pored brojnih obraćanja predstavnicima UNMIK-ovog odeljenja za medije, njihovi problemi nisu rešeni, a nije im ponuđeno ni rešenje koje bi omogućilo istinito, pravovremeno informisanje.

U pismu upućenom Kofi Ananu novinari navode da im je uskraćeno osnovno ljudsko pravo na rad, da nemaju slobodu kretanja, da nisu bezbedni, te da ne mogu da odu na mesto događaja i pišu o životu Srba u okruženju.

Novinari ocenjuju da predstavnici međunarodne misije sve to rade smišljeno kako bi lakše pokazali da su standardi na Kosovu i Metohiji ispunjeni i da se u pokrajini živi bezbedno i normalno.

Odlazak na teren jedino je organizovan, navodi se u pismu, samo kada treba da se afirmiše nešto što međunarodnoj mirovnoj misiji na Kosovu ide u prilog.

„Od toga što nam je uskraćeno pravo na rad tragičnije je to što svojim izveštavanjem ne možemo da pomognemo srpskom narodu da ostane na Kosovu i Metohiji, da ohrabrimo one koji žele da se vrate na svoja ognjišta i tako doprinesemo stvaranju stabilnog i demokratskog društva“, navodi se u pismu.

Novinari sa severa Kosova uputili su isto pismo i predsedniku Koordinacionog centra Nebojši Čoviću kako bi na sednici SB UN u Njujorku 27. maja izneo i njihove probleme.

Srpski novinari sa Kosova i Metohije su o tim problemima obavestili i Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Tagovi

Povezani tekstovi