Šta i kako štampa srpska štampa?

nedeljnic-b92

[box align=’box-center’ id=’7590′]

Oni, međutim, upozoravaju da tu slobodu prati i reletivizacija svih tema koje se pokreću u javnosti. Šta i kako štampa srpska štampa? Jedno je od glavnih pitanja projekta Kvartalni medijametar, koji je pokrenuo Institut za javnu politiku.

Cilj im je da tako izrade ličnu kartu medija u Srbiji i pomognu u profesionalizaciji medijske scene. 

„Očigledno je da tiraži štampanih medija padaju, da oni pokušavaju aferama skandalima, isticanjem bizarnih događaja i ličnosti utiču na tiraže, ali je očigedno i da takva poslovna politika ne odgovara nečemu što je opšti javni interes, a njega formulilšu sami građani u isticanju njihovih prioriteta“, kaže Nikola Samardžić sa Instituta za javnu politiku. 

Analiza dnevnih novina i nedeljnika u Srbiji u prva tri meseca 2015. pokazala je da je politika i dalje dominantna tema, kao i da su mediji kritični prema vlasti, objašnjava jedan od istraživača Dejan Vuk Stanković. 

„Postoji sloboda u našem javnom prostoru kada govorimo o štampanim medijima. Međutim, ako posmatrate šta su zaključci tih različtih interpretacija, posebno u nedeljnicima videćete da je sloboda medija sa jako aromom relativizma, jako je teško uspostaviti bilo kakvo saglasje oko razumevanja bilo kog događaja, oko procene političkih aktera, procesa“ navodi Stanković. 

Stanković navodi da medijskim prostorom dominira duh sučeljavanja različitih političkih tradicija, koje ne vodi u argumentovanu raspravu, već u polemiku sa često vrlo isključivim stavovima sa obe strane.

Tagovi

Povezani tekstovi