Šta su bile glavne teme informativnih programa televizija prošle sedmice?

mediji-1

Tokom analiziranog perioda (13 – 19. jun 2022) u najavama vesti najčešće su se našle teme iz rubrike hronika (23,44%), slede politika (20,31%), društvo (15,63%), ekonomija i svet (po 14,84%), sport (7,03%), kultura (3,13%) i region (0,78%).

 

U prethodnoj sedmici, primarna vest u rubrici hronike je bila da je nastavljeno suđenje Belivukovom klanu (3,91%), a u najavama vesti je naglašeno i da je specijalno tužilaštvo Crne Gore podiglo treću optužnicu protiv ovog klana, koji je, prema dokaznom materijalu, oteo Miletu Radulovića, a zatim ga predao ostalim članovima kavačke grupe.

 

Iz rubrike politika se izdvojila vest da je Srpska napredna stranka, nakon održane sednice Predsedništva, objavila da je njihov kandidat za gradonačelnika Beograda, Aleksandar Šapić (6,25%). Druga vest koja je bila u fokusu političkih dešavanja u toku protekle sedmice je da je Evropski parlament usvojio nacrt Izveštaja o Srbiji, kojim se traži hitno uvođenje sankcija Rusiji.

 

Kako je u medijima naglašeno, izražena je zabrinutost zbog toga što je Srbija među malobrojnim zemljama Evrope koja se nije uskladila sa pozicijom EU, ali i zbog činjenice da je po usklađenosti na poslednjem mestu u regionu, navedeno je u informativnim emisijama.

 

Rubriku društvo obeležila je vest da se nekoliko stotina radnika kompanije „Fijat“ našlo na organizovanom protestu, zbog, kako su tvrdili, neuspelih pregovora. U najavama vesti informativnih emisija, preneta je i izjava premijerke, Ane Brnabić da je kompanija „Stelantis“ potvrdila da će poštovati sve zahteve Vlade kada su u pitanju zaštićene kategorije radnika „Fijata“.

 

Vest koja je dominirala rubrikom ekonomije bila je o najavljenom povećanju penzija i minimalne mesečne zarade za sledeću godinu (5,47%).

 

U rubrici svet je, kao i tokom proteklih nedelja, prva tema kriza u Ukrajini. U pravovremenom izveštavanju medija o ratnim dešavanjima na teritoriji Ukrajine, izdvojila se i vest da oružani sukobi sprečavaju izvoz žita što čini da hrana širom sveta postaje skuplja, preteći da pogorša nestašice, glad i političku nestabilnost u državama u razvoju. U najavama vesti je preneta i izjava nemačkog kancelara, Olafa Šolca, da se zapadnoevropske države, među kojima je i Nemačka, suočavaju sa smanjenjem količina isporučenog gasa zbog tehničkih problema.

 

Zvanična potvrda da će Nikola Jokić ponovo igrati za reprezentaciju Srbije, vest je koja je bila u fokusu sportske javnosti (3,13%). Kako je istaknuto u najavama vesti, direktor reprezentacije Dragan Tarlać, je otkrio da se Jokić stavio na raspolaganje reprezentaciji od prvog dana kada to NBA pravila dozvoljavaju.

 

U domenu kulture izdvojila se najava koncerta jednog od najpoznatijih tenora današnjice, Andree Bočelija uz pratnju Simfonijskog orkestra RTS-a, za 22. jul u Beogradu na vodi.

 

Rubriku region obeležila je vest o ubistvu jednog od visokopozicioniranih članova škaljarskog klana Milića Minje Šakovića u Budvi ( 0,78%).

 

Tagovi

Povezani tekstovi