Štampa pre 110 godina bila u lošem položaju

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na današnji dan pre 110 godina, Mali žurnal objavljuje članak o teškoj situaciji u kojoj se štampa i novinarstvo nalazi, kao i o tome kako se, pored svih nepovoljnosti, na kraju treba nadati dobrom ishodu.

Mali žurnal objavljuje članak pod nazivom „Nadajmo se dobru“ u kom se objašnjava kako štampa nije u najboljem položaju.

 

„U ovakvim prilikama, kad naša štampa nije u povoljnom položaju, da bi mogla dati tačna i potanka obaveštenja o političkoj situaciji koja nas se u ovaj mah više tiče, nego pitanje o nasušnome hlebu, pojavljuju se sasvim prirodno najrazličitije pretpostavke mahom nepovoljne po našu budućnost“, počinje članak.

 

Dalje se u članku nastavlja kako političke prilike koje „drže u zapetosti svaki nerv“ ipak ne daju prava novinarima da strahuju i ojačavaju.

 

„Naprotiv, imamo više i suviše povoda da budemo pribrani i staloženi i da u takvome duševnom raspoloženju čekamo dalji tok i ishod događaja“.

 

Dodaje se i kako se nadaju da „vlada neće imati toliko smelosti da zapleće stvari do krajnosti“ ako ne želi da svoje „tvrdoglavstvo“ još skuplje plati, te da neće doći do nekih nepoželjnih ishoda.

 

„I ako narodna poslovica veli – teško Marko u zlu dobra čekajući – mi ipak velimo našem napaćenom narodu da mirno snosi sve neprijatnosti i sve zle posledice ovoga ovako neodređenog i zapetoga današnjeg stanja jer ima i suviše mnogo znakova po kojima se ipak možemo nadati dobru i nekom uspehu“, zaključuju za kraj.

 

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Tagovi

Povezani tekstovi