Stanari tražili SBB, komunalni inspektor naložio uklanjanje zbog kućnog reda

Ekipa N1 bila je, u međuvremenu, u naselju gde je oprema postavljena i u kome bi stanari, koji su sami tražili uvođenje SBB mreže, mogli da ostanu bez kablovske televizije.

Ako živite u Novoj Borči do nedavno ste mogli da izaberete samo jednog kablovskog operatora. SBB je tek krajem prošle godine počeo da razvija svoju mrežu, a stanovnici Ulice Bele Bartoka kažu da bi voleli više mogućnosti za izbora.

– Da, da, da. Jer gledamo na Jutjubu sve što se prikazuje. Konkretno, Ivan Ivanović, Utisak nedelje. Sad čujemo i Zoran Kesić prelazi tamo, tako da sve pratimo na Jutjubu, kao da ne živimo ovde.

– Voleli bi SBB, ali koliko znam oni se nešto politički spore, ili već kako to ide. Ne znam ni ja. Mislim da ovaj ulaz pored nas je sklopio neki ugovor sa SBB-om. Nisam siguran, ali mislim da jeste.

– Neki su zadovoljni, neki nisu. Pa traže druge. Tako da što više ima to bolje.

Neke Skupštine stanara donele su odluke i SBB je na osnovu tih odluka i po ugovorima koje je sklopio, instalirao svoju infrastrukturu. Građevinska inspekcija nije imala nikakve primedbe. Međutim, kada je sve već bilo gotovo stiglo je iznenađujuće rešenje komunalne inspekcije opštine Palilula.

„Komunalni inspektor je doneo rešenje po kome mi moramo da skinemo ovu opremu, pozivajući se na odluku o kućnom redu, znači o čuvanju kućnog reda i mira što se odnosi na stanare, a ne na kablovske operatore. Znači, ovde imamo apsurdnu situaciju, da smo od skupštine stanara dobili odobrenje da instaliramo infrastrukturu, a da komunalna inspekcija ne zastupa interese stanara. Dolazimo u situaciju da skinemo opremu i da stanari nemaju kablovsku televiziju i optički internet, objašnjava Jovan Zečević iz sektora za pravne poslove SBB-a.

Ne samo komunalna inspekcija opštine Palilula, i javno komunalno preduzeće Gradsko zelenilo iznenada je izmenilo uslove koje kablovski operatori dobijaju od tog preduzeća uvek kada postavljaju mrežu. Tačno se znalo kako se izvodi kopanje, koje su obaveze izvođača i kako se trotoar ili zemljište vraća u pređašnje stanje.

„Imali smo jednu praksu koje smo se držali godinama i onda je to promenjeno bez ikakvog obrazloženja. Dati su nam neki uslovi koji su u datom momentu potpuno neprimenjivi. Jednostavno, katastar vodova ne radi. I ne možemo da dostavimo nešto što niko nije dostavio. Jednostavno, mi smo u situaciji da ne možemo dalje da radimo“, ističe Zečević.

U SBB-u kažu da je uklanjanje njihove mreže u Ulici Bele Bartoka ogledni primer kako kako bi razvoj te mreže mogao da bude zaustavljen u celoj Borči i pored toga što postoji saglasnost mnogih Skupština stanara. SBB tvrdi – takve probleme drugi kablovski operatori nemaju.

Pre mesec i po dana zamenik gradonačelnika Goran Vesić optužio je upravo SBB da raskopava Borču, a ispostavilo se da su firme koje rade za Telekom Srbija raskople ulice.

„Ovo je treći četvrti dan da kopaju, ako već kopaju neka vrate u prvobitno stanje kako je i bilo“, kazao je jedan sugrađanin 2. decembra prošle godine.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević događanja u Borči vidi kao problem koji postoji u celoj Srbiji. On kaže da je reč o favorizovanju jednog preduzeća i o nejednakim uslovima za poslovanje na tržištu. SBB-u savetuje da se obrati Briselu i Strazburu.

„Trebalo bi se žaliti Komisiji za zaštitu konkurencije, ali je u više navrata donosila pogrešne odluke i to je sud obarao. Tako da jedina institucija koja postoji jeste naša saglasnost sa pravilima Evropske unije i da u tome pomogne Evropska unija, da stvari vraćamo u normalu i da podstičemo konkurenciju“, kaže Kovačević.

N1 je kontaktirao Komunalnu inspekciju opštine Palilula. Nikakav odgovor na naše pitanje o pravnim razlozima za rešenje o uklanjanju opreme SBB-a u Borči još nismo dobili.

Kompanija SBB posluje u okviru United Grupe, kao i televizija N1.

Tagovi

Povezani tekstovi