„Stanje medijskih sloboda sve gore“

Ona je dodala da novinari dobijaju pretnje, izloženi su pritiscima, a još nisu rasvetljena ni ubistva kolega, „Delovi policije i tajnih službi su do te mere još moćni i apsolutno koče rešavanje slučajeva ubistva naših kolega“, rekla je ona.


Predstavljajući izveštaj o radu Udruženja u protekle dve godine, ona je navela da NUNS sve vreme aktivno radi na tome da se ne zaborave slučajevi ubistva novinara Dade Vujasinović (1994), Slavka Ćuruvije (1999) i Milana Pantića (2001), kao i pokušaja ubistva Dejana Anastasijevića, prošle godine.


Prema njenim rečima, NUNS je povodom ubistva Ćuruvije uputio pisma nadležnim organima i razgovaralo sa predstavnicima specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal o tom slučaju, ali precizne informacije o tome nisu stigle na adresu udruženja.


„Tu se stvari i dalje vrte pod čuvenom izrekom da su sve to još predistražne radnje“, kazala je ona.


Slično je, kako tvrdi, i sa slučajem ubistva Dade Vujasinović. NUNS se tim povodom obraćao nadležnima, ali je dobio samo šture odgovore i to tek posle reagovanja poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, kazala je ona.


Sa najvećim poteškoćama NUNS se susreo kada je želeo od jagodinske policije da sazna dokle se stiglo sa istragom o ubistvu novinara Milana Pantića.


„Policija iz Jagodine je odgovorila da nas ne smatra relevantnim faktorom koji ima pravo bilo šta da pita. Još gore od toga da li imamo pravo da pitamo bila je njihova tvrdnja da se mešamo u istragu“, rekla je Nadežda Gaće.


Prema njenim rečima, novinarska profesija je u protekle dve godine imala mnogo poteškoća i stanje u njoj je gore nego u drugim zemljama bivše SFRJ.


Ona je navela da problem ne predstavlja samo težak socijalni položaj predstavnika „sedme sile“, već i stalne pretnje, pritisci i nedovoljno bezbedni uslovi za obavljanje novinarskog posla.


Danas je novinarima teže nego pre dve ili tri godine, pre svega jer državne strukture i predstavnici političkih partija i dalje nisu svesni da su samo slobodni i nezavisni mediji garant demokratije, navela je ona.

Tagovi

Povezani tekstovi