Stanje u Srbiji nebitno režimskim medijima, napadali nezavisne

Međutim, sve ono što se dešavalo u Palati Srbije, gde su se posle 12-dnevnog izgnanstva okupili predstavnici štampanih medija i portala, govorilo je suprotno.

Pod punom opremom, sa maskama i rukavicama koje su deljene na ulazu u nekadašnji SIV, na pristojnoj udaljenosti, novinari su postavljali pitanja koja su se smenjivala u dirigovanom ritmu – red pitanja koja pokušavaju da utvrde činjenice o odgovornosti i postupanju države – red pitanja u kojima se pominju „Šolakovi i Đilasovi mediji“ i njihovi „napadi na državu“.

Između se pojavilo i po koje „neutralno pitanje“, a većinu odgovora davao je sam ministar dok su se preostali govornici imunolog Srđa Janković, i direktor Infektivne klinike Goran Stevanović, oglašavali tek povremeno.

Odmah nakon što je novinarka portala Nova.rs upitala ministra o situaciji na Institutu za onkologiju, te o dostupnosti zaštitne opreme, na šta je dobila odgovor da će kompletna analiza svega što se dešavalo trajati duže vreme, usledilo je pitanje, odnosno napad Srpskog telegrafa na ovaj portal koji se sveo na konstrukciju „masne laži nove.rs“.

Po sličnoj matrici novinar Aloa osvrnuo se i na dnevni list Danas upitavši kako to da naš list „već nedeljama ćuti na napade iz redova opozicije“. Iako je ostalo nejasno o kojim se tačno napadima radi, ministar Lončar nije tražio pojašnjenje već je kazao do se sada pokazalo da korona virus ne reaguje na politiku.

Uredniku Informera Draganu J. Vučićeviću mikrofon je pak poslužio da se zahvali što je novinarima dozvoljeno da ponovo budu prisutni u Palati jer sad narod može dobro da vidi ko radi za „Đilasa i tajkune“.

Niko od prisutnih govornika nijednom rečju nije komentarisao pomenuta pitanja. Jedino pitanje koje je „zaslužilo“ da bude prokomentarisano i to molbom ministra Lončara da se zdravstvo ne prebacuje na teren politike bilo je pitanje Insajdera o nadrilekarstvu vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića.

I dok je moderatorka povremeno pokušavala da usmeri novinare tabloida ka konkretnim pitanjima, a novinare koje su insistirali na odgovorima da ne ulaze u potpitanja, čuli su se i komentari upućeni „izdajničkim medijima“. Takav je bio komentar „kakav si mi ti novinar“ na račun novinara Birna koji je iznova i iznova pokušavao da dobije odgovor na pitanje koliko je Srbija nabavila do sada respiratora i koliko je to koštalo.

Pored novinara Birna, ni novinarki Insajdera nije konkretno odgovoreno na pitanje o zaraženima sveštenicima koji su učestvovali u verskim obredima.

Istovremeno, ni Danas nije dobio potpun odgovor. Pošto smo pitali ministra Lončara da li se odustalo od prakse da se svi onkološki bolesnici testiraju pre primanja terapije i šta da rade oni pacijenti koji su testirani a koji još uvek ne dobijaju rezultate testova, ministar je kazao „testiraćemo one koje možemo da testiramo a da ne izgubimo mnogo vremena“.

– Oni koji ne mogu da čekaju primiće terapiju. Postoji princip prioriteta. Ne možete da insistirate na proceduri a da nekome ugrozite život. Najvažnije nam je da ne poremetimo ciklus terapije i pri tome da zaštitimo zdravstvene radnike, jer bi verovatno vaše sledeće pitanje bilo zašto niste uradili to da zaštite zdravstvene radnike. Budite sigurni da kada se uradi analiza videće se šta i kako se radilo – kazao je ministar Lončar, vrativši se sam tako na pitanje koje je na početku postavila novinarka portala nova.rs o zaštiti zdravstvenih ustanova od ulaska korona virusa.

Iako je ministar Lončar juče kazao da se članovi Kriznog štaba svakog dana trude da daju odgovore na sva pitanja, posle jučerašnje konferencije ostalo je dosta nepoznanica.

Ono što smo ipak saznali jeste da su registrovana 224 novoobolela, četiri osobe su preminule, dok je 103 pacijenta na respiratoru (njih 73 je skinuto sa mašina za disanje). Istovremeno,  članovi Kriznog štaba rekli su juče da je epidemiološka situacija u Srbiji bolja, ali i upozorili da je poštovanje mera i dalje potrebno, te da ćemo sa nekim navikama –  poput nošenja maski i socijalnog distanciranja, morati da naučimo da živimo narednih meseci.

Kada su govornici ustali, a kamere se ugasile, utisak celokupne jučerašnje konferencije sažeo je jedan od snimatelja koji svakodnevno dolazi u Palatu Srbije rečima „ovo danas je bar bilo zanimljivo“.

Oko tridesetoro dece zaraženo koronom

– U dečijoj bolnici leče se tri bebe. Ukupan broj dece koja su pozitivna je oko 30. Kod dece je slika veoma blaga i naša iskustva se slažu sa iskustvima iz sveta. Ipak moram da naglasim da postoji mala verovatnoća da se kod deteta javi teža klinička slika, što se viđalo u svetu. To znači da nikoga ne treba da smatramo zaštićenim, kazao je imunolog Srđa Janković.

Tagovi

Povezani tekstovi