Stanje vanredno, a „stare mere“ – podela medija, uvrede i seksizam

Mera obaveznog rastojanja u odnosu vlast – mediji trebalo bi da se podrazumeva i u redovnom stanju. U vanrednim okolnostima taj odnos zaražen je, između ostalog, brzopletim kršenjem Ustava centralizacijom informisanja, hapšenjem, ali i targetiranjem i vređanjem novinara od provladinih medija.

„Opravdano strahujemo da vanredno stanje zbog koronavirusa ne dobije obrise vanrednog stanje tokom bombardovanja 1999. godine, jer su mnogi akteri iz tog vremena danas ponovo na vlasti, i još jednom upozoravamo vlast da ne koristi neprilike izazvane pandemijom za sužavanje medijskih sloboda i ućutkivanje novinara“, poručilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Umesto da se ograničava i otežava rad novinara, treba zaštiti dragocene slobode i prava, pogotovo u kriznim vremenima – glasi poruka koja stiže iz Saveta Evrope.

„Globalni zdravstveni problemi koje izaziva KOVID-19 zahtevaju efikasne mere radi zaštite živote i zdravlja. To podrazumeva borbu protiv dezinformacija koje bi mogle da izazovu paniku i nemir u društvo. Na žalost, neke vlade koriste ovu neophodnost kao izgovor za uvođenje preteranih ograničenja na slobodu medija, to je kontraproduktivan pristup koji mora da se prekine“, smatra Dunja Mijatović.

„Ono što je najvažnije je da vlast takođe mora da pokaže određenu dozu empatije prema svima nama. Nema sada dizanja panike i nedopustive podele na opoziciju i poziciju. Nedopustivo je i da kolege novinari izgovaraju političke pamflete. Jednog dana će se to izučavati i ući u anale jednog neljudskog i nekorektnog ponašanja u jednom ovako vanrednom, nenormalnom stanju“, kaže Aida Ćorović.

A nedopustivo je i da novinari, konkretno u ovom slučaju, urednik tabloida Informer, širi društvenim mrežama uvrede i seksizam. Poverenica Brankica Janković kaže da najoštrije osuđuje napade na novinarke Žaklinu Tatalović i Anu Lalić, doktorku Dariju Kisić Tepavčević, kao i napade na pojedine nastavnice koje drže onlajn nastavu.

„Mi smo to osudili, potpuno je neverovatno da te predrasude i stereotipi funkcionišu i u vreme vanrednog stanja. Mnogi se nisu sudržali, pa su i u ovim vermenima, radili nešto što je nedopustivo, a to je da sve ono što žena radi komentarišu na osnovu njenog izgleda ili je svode na objekat“, rekla je poverenica. 

A na šta još može da se svede pristup informacijama i odnos prema profesionalnom i objektivnom izveštavanju – pratićemo rast te krive.

Tagovi

Povezani tekstovi