Stela Asanž će tražiti pomilovanje za supruga

Izvor: NUNS
Izvor: NUNS

Supruga osnivača Wikiliksa Džulijena Asanža Stela Asanž izjavila je da će tražiti pomilovanje nakon što je on pristao da prizna krivicu za kršenje američkih zakona o špijunaži, čime je okončana dugogodišnja pravna saga u Velikoj Britaniji, javlja Rojters.

 

Pedesetdvogodišnji Asanž priznaće na saslušanju na ostrvu Sajman, u Marijanskom arhipelagu koji teritorijalno pripada Sjedinjenim Državama, krivicu po jednoj tački optužnice koja ga tereti za zaveru, pribavljanje i objavljivanje poverljivih američkih vojnih dokumenata.

 

Očekuje se da će biti osuđen na 62 meseca zatvora, što je već odslužio, a potom će moći slobodno da se moći vratiti kući u Australiju.

 

Stela Asange, advokatica koja je radila za njegovu kampanju od skoro samoga početka njegove pravne borbe, rekla je da je srećna zbog toga, ali i ljuta što je toliko dugo bio u zatvoru.

 

Ona je rekla da će tražiti pomilovanje jer je prihvatanje krivice za špijunažu „jako ozbiljan razlog za zabrinutost“ za novinare u svetu.

 

Dogovor označava kraj pravne sage tokom koje je Asanž proveo više od pet godina u britanskom zatvoru, a sedam u ekvadorskoj ambasadi nakon što je Vikiliks objavio tajne američke dokumente, izazivajući najveći skandal te vrste u američkoj vojnoj istoriji.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi