Stevan Ristić: Koalicija za slobodu medija je otvorena i za druga udruženja

Foto: Youtube Printscreen/Nova S
Foto: Youtube Printscreen/Nova S

Šest novinarskih udruženja i medijskih koalicija potpisalo je u ponedjeljak 17. maja u Kragujevcu memorandum o saradnji, čime je formirana Koalicija za slobodu medija.

Memorandum su potpisali predstavnici Asocijacije medija, Asocijacije onlajn medija, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Poslovnog udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija “Lokal Pres” i Slavko Ćuruvija Fondacije.

 

Udruženja i asocijacije, koje na prvi pogled po prirodi stvari imaju različite interese, okupljeni su oko zajedničkog cilja – a to je poboljšanje stanja na medijskoj sceni u Srbiji, kako položaja medija, tako i novinara.

 

Na konferenciji za medije povodom potpisivanja sporazuma, Stojan Marković, predstavnik udruženja “Lokal Pres” i jedan od formalnih domaćina ovog skupa, je rekao:  “Radićemo na tome da se u celoj Srbiji sprovode i poštuju profesionalni standardi u zaštiti i odbrani slobode izražavanja i informisanja, kao i prava novinara u skladu sa evropskim i drugim međunarodnim konvencijama i standardima”, što je ključna stvar oko koje su se udruženja i okupila.

 

Važno je naglasiti da koalicija nije formirana samo da bi ukazivala na probleme na medijskoj sceni, već najpre da bi nudila rešenja.

 

Otuda se već počelo sa monitoringom stanja i procenjivanja nivoa bezbednosti novinara i medijskih radnika u Srbiji, što će biti sprovedeno uz korišćenje indikatora koje je razvila Koalicija za slobodu medija. Uz izveštaj o Monitoringu rada konkursnih komisija za sufinansiranje javnog interesa u medijima na republičkom nivou u 2021, to predstavlja i prvu aktivnost novoosnovane koalicije.

 

Koalicija za slobodu medija je otvorena i za druga udruženja spremna da zajedničkim delovanjem popravimo stanje na medijskoj sceni, položaj naših koleginica i kolega i izborimo se za slobodno javno informisanje.

Tagovi

Povezani tekstovi