Stevanović: Dve osuđujuće presude portalu KRIK su novi opasni presedan

Ivana Stevanović, Snimak ekrana N1
Ivana Stevanović, Snimak ekrana N1

Izvršna direktorka Fondacije Slavko Ćuruvija Ivana Stevanović izjavila je za FoNet da tužbe koje poslednjih dana primaju oni i mediji „koji postavljaju pitanja“ predstavlja novi oblik pritiska na medije, a da primer dve osuđujuće presude portalu KRIK pokazuje novi opasni presedan.

 

Fondaciju je, posle tužbe bivšeg načelnika beogradskog centra Resora državne bezbednosti Milana Radonjića, tužio i Miroslav Kurak, još jedan od ranije okrivljenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije koji je oslobođen zbog nedostatka dokaza odlukom Apelacionog suda.

 

Stevanović je navela da je očigledno da smo nakon 25 godina od ubistva Ćuruvije i devet godina suđenja za zločin čije razrešenje je trebalo da bude „perjanica razrešenja svih ostalih ubistava i napada na novinare“, ostali bez najvažnijih odgovora i da su Fondacija i mediji koji ne odustaju od pravde pritisnuti tužbama.

 

Navodeći da Radonjić i Kurak terete Fondaciju za oko milion dinara, Stevanović je naglasila da će Fondacija dati sve od sebe da ne dođe do osuđujućih presuda.

 

Ona je istakla da su od 2021. godine mediji bili zatrpani SLAPP tužbama, ali da su sudski epilozi išli u korist medija, a osuđujuće presude portalu KRIK ukazuju na novi opasani presedan.

 

„Očigledno je da je pritisak na sud sve veći. Sudovi moraju da pokažu neku vrstu snage i da onemoguće da budu zloupotrebljeni, da poštuju etiku i međunarodne sudske kodekse“, izjavila je Stevanović.

 

Govoreći o trenutnim pritiscima na medije, ona je ukazala da je neophodno razrešiti i slučaj napada na novinara nedeljnika Radar Vuka Cvijića jer je „taj slučaj pred ljudima prilično čist, ali ga nadležni ne prepoznaju na adekvatan način“.

 

Izvpr:N1

Tagovi

Povezani tekstovi