Štimac: Pismo Bubala nije pritisak nego upozorenje

Kada je reč o odlučivanju u vezi sa ponudom za preuzimanje akcija Novosti, Komisija za hartije od vrednosti nije probila zakonom propisane rokove. Dopis ministra privrede Predraga Bubala predstavlja jedan u nizu dokumenata upućenih Komisiji i zbog kojih je tražila dodatna objašnjenja od nadležnih institucija kojima se obratilo i samo Ministarstvo privrede. Pismo ministra Bubala ne doživljavamo kao pritisak na Komisiju jer u njemu nema ničega pretećeg. Ono prosto upozorava na neke činjenice koje će Komisija da ispita – izjavio je juče Milko Štimac, predsednik Komisije za hartije od vrednosti.


Beograd – Kada je reč o odlučivanju u vezi sa ponudom za preuzimanje akcija Novosti, Komisija za hartije od vrednosti nije probila zakonom propisane rokove. Dopis ministra privrede Predraga Bubala predstavlja jedan u nizu dokumenata upućenih Komisiji i zbog kojih je tražila dodatna objašnjenja od nadležnih institucija kojima se obratilo i samo Ministarstvo privrede. Pismo ministra Bubala ne doživljavamo kao pritisak na Komisiju jer u njemu nema ničega pretećeg. Ono prosto upozorava na neke činjenice koje će Komisija da ispita – izjavio je juče Milko Štimac, predsednik Komisije za hartije od vrednosti.

On je novinarima Danasa i Bete nakon završetka sednice Komisije rekao da je u vezi sa tim sastankom nepotrebno podignuta tenzija jer se „u slučaju Novosti još uvek ne dešava ništa neobično“. Štimac je podsetio da je ostalo je još desetak dana da Komisija donese konačnu odluku.

Predsednik Udruženja akcionara Novosti 2004. Momir Čabarkapa ocenio je, međutim, da se ministar privrede Predrag Bubalo u pismu upućenom preksinoć predsedniku Komisije HOV Milku Štimcu pozvao na odluku „julovsko – espeesovske vlasti od 2. marta 2000. godine koja predstavlja pravno nasilje“.

Na improvizovanoj konferenciji, održanoj ispred sedišta Komisije, on je novinarima rekao da je tim rešenjem poništena zakonita privatizacija Novosti i da je tada, kao i sada, takva odluka doneta da bi Novosti bile zadržane pod kontrolom vladajuće garniture kako bi preko najtiražnijih novina imala javnu tribinu. Komisija za hartije od vrednosti uputila je juče saopštenje u kojem se navodi da je, povodom dopisa Ministarstva privrede u kojem stoji „da postoje problemi pravne prirode u vezi sa kompanijom Novosti“, Komisija odmah obratila tom ministarstvu i tražila da joj dostavi dokaze koje postupke je Ministarstvo pokrenulo radi utvrđivanja stvarnog pravnog stanja u vezi sa ukupnom vrednošću kapitala kompanije NIP Novosti i njegove raspodele.

U saopštenju još stoji da je Komisija uputila i dopise Odboru za privatizaciju Skupštine Srbije, Centralnom registru, Agenciji za privatizaciju, Agenciji za privredne registre, Akcijskom fondu i Republičkom javnom tužiocu.

I. R.

Tagovi

Povezani tekstovi